© Proshots

Lasse Schöne knokte zich dit seizoen knap terug in de basis en is daar nu niet meer uit weg te denken. Zijn basisplek heeft er voor gezorgd dat een aantal jonge spelers op de bank terecht zijn gekomen. De middenvelder begrijpt de situatie van de talenten goed. “Kijk, ik weet als geen ander hoe het is om niet te spelen. Om teleurgesteld te worden. Ik heb ook vaak genoeg gedacht: ik wíl zo graag. Samen winnen en verliezen. Ik ben daar op mijn eigen manier mee omgegaan. Maar had met mijn gezin wel een goede omgeving om daar mee om te gaan. Ik voel daarom wel verantwoordelijkheid. Maar ik ben niet iemand die gaat lopen gillen en schreeuwen wat die jongens moeten doen. Door mijn houding en spel probeer ik dat eigenlijk automatisch af te dwingen”, vertelt hij aan het AD.

“De verwachtingen rondom die jongens zijn hoog. Dat doet ook wat met je”, vervolgt Schöne zijn verhaal. “Toen ik die leeftijd had en ik belandde bij De Graafschap op de bank, was er niemand die daar wakker van lag. Niemand schreef en praatte daarover. Ze kenden mij niet eens, joh. Dit zijn jongens die al in het Nederlands elftal speelden. Iedereen beslist voor zichzelf hoe zij met situaties omgaan. Ik heb het anders gedaan.”

De Deense international is blij met zijn nieuwe rol binnen het elftal. “Natuurlijk is dat fijn. Ik heb vroeger vaker als controleur gespeeld. Krijg veel ballen en daar voel ik me goed bij. We zijn klaar voor de jacht. Feyenoord gaat echt nog wel punten verspelen.”