Afgelopen zomer maakte Lasse Schöne duidelijk dat hij het naar zijn zin heeft bij Ajax. Het Russische Dinamo Moskou kwam met een grote zak geld naar Amsterdam en bood de Deen een lucratief contract met een netto jaarsalaris van 2,4 miljoen euro. De Deense aanvaller wees het aanbod af, omdat zijn gezin en hij zich goed voelen in Nederland en bij Ajax. Vandaag verscheen er een groot stuk in De Telegraaf waarin Schöne het afgelopen halfjaar bespreekt.

Lange tijd was Schöne erg belangrijk voor Ajax. Met belangrijke doelpunten en assists was de ervaren Deen één van de eerste namen die trainer Frank de Boer op het wedstrijdformulier zette. In het laatste halfjaar werd de rol van Schöne steeds kleiner. In alle competities speelde Schöne tot nu toe slechts 865 minuten. Ondanks dit alles ziet de Deen geen reden om een transferverzoek in te dienen.

Op het trainingsveld in Belek waakt Schöne over de jongelingen en in het bijzonder over nieuwkomer Kasper Dolberg. Als één van de meest ervaren spelers gedraagt Schöne zich als een soort mentor, maar natuurlijk baalt de Deen stevig van zijn bijrol. “Ik heb heel veel moeite met mijn huidige situatie, maar de kans is groot dat ik nu gewoon blijf. Ik ben geen opgever en een wintertransfer is niet ideaal. Als ik wegga, wil ik fris aan een nieuw seizoen beginnen. Het is niet honderd procent zeker dat ik het seizoen afmaak, maar het is niet mijn intentie om een transfer te maken en al helemaal niet om iets te forceren. Ik heb ik de voetballerij geleerd om nooit ‘nooit’ te zeggen.”

Nog altijd gaat Schöne met plezier naar de training en hij heeft dan ook een duidelijk doel voor ogen: terugkeren in de basis. “Ik ga door en vecht voor mijn plaats. Na dit seizoen zal ik mijn eigen prestaties evalueren en kijken wat het toekomstperspectief is. Mijn goede voornemen is terugkeren in de basis. Als ik niet meer met plezier naar de trainingen ging, zou ik nóg meer balen van mijn reserverol. Wanneer ik me niet meer kan opladen, heb ik een groot probleem. Maar ik denk dat iedereen ziet, dat ik graag met die jongens werk.”

“Er zijn veel jonge jongens die net komen kijken en nog veel moeten leren. Ze kunnen goed voetballen, maar het leven van een topsporter houdt meer in. Ik probeer ze te helpen, zodat ze dat gaan beseffen. Bij mij is het door een moeilijke start bij Heerenveen en De Graafschap niet komen aanwaaien. Ik heb een heel andere weg bewandeld dan de spelers die in één keer in Ajax 1 staan. Door de tegenslagen heb ik veel geleerd en daar praat ik over. Namelijk geen enkele carrière, ook van mijn huidige medespelers niet, bestaat uit alleen hoogtepunten.”

Schöne kijkt ook nog even naar zijn directe concurrent, Anwar El Ghazi. “Hij had voor de winterstop een iets moeilijkere periode. Ik probeer hem te steunen door hem af en toe een schouderklopje te geven. Het is duidelijk dat Anwar ontzettend goed kan voetballen. Ik weet zeker dat hij na de winterstop sterk terugkomt.”

Dan komt weer naar voren dat de Deen absoluut niet blij is met zijn reserverol. “Het lijkt nu of ik alleen belangrijk ben in de kleedkamer. Ook op het veld wil ik bepalend zijn. Ik ben een liefhebber, wil goed voetballen en mijn bijdrage leveren aan de titel. Dat we winterkampioen zijn is leuk, maar het zegt me niet zo veel. Het gaat erom dat we op 8 mei met de kampioenschaal staan”, aldus een gemotiveerde Schöne.