© Proshots

Bernard Schuiteman werkt al jaren als scout in Oostenrijk. In 2014 tekende de oud-Feyenoorder een contract als hoofdscout bij Rapid Wien, maar tegenwoordig is hij werkzaam voor Manchester United. Tegenover De Telegraaf heeft Bernard Schuiteman gereageerd op de loting van Ajax voor de voorronde van de Champions League.

Afgelopen dinsdag kwam Sturm Graz uit de koker gerold. Schuiteman hoopt dat Ajax door het recente verleden tegen Oostenrijkse clubs gewaarschuwd is. Red Bull Salzburg en Rapid Wien bleken namelijk in de afgelopen jaren te sterk voor de Amsterdammers. “Sturm Graz is absoluut geen makkie”, aldus Schuiteman.

In 2014 was Red Bull Salzburg de tegenstander van Ajax in de laatste 32 van de Europa League. De ploeg van de toenmalige trainer, Roger Schmidt, was over twee wedstrijden veel te sterk. Een jaar later Wist Rapid Wien in de voorronde van de Champions League met 2-3 te winnen in Amsterdam, nadat het in Wenen 2-2 was geworden. “Dus Ajax zal nu toch wel zijn gewaarschuwd?,” vraagt Schuiteman zich af.

Justin Kluivert vetrok deze zomer al uit Amsterdam, maar meerdere Europese topclubs hebben hun ogen ook gericht op Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Ook bij Sturm Graz zijn de nodige wijzigingen in de selectie. Linksbuiten Thorsten Röcher vertrok naar Inolgstadt en rechtervleugelverdediger Marvin Potzmann maakte de overstap naar Rapid Wien.

De ploeg heeft echter wel het toptalent Dario Maresic weten te behouden. “Hij is een centrale verdediger van achttien jaar, speelde zich in het competitie-elftal van het seizoen en werd als grote rijzende ster van Oostenrijk begeerd door een aantal topclubs.” Sturm Graz wist ook international Stefan Hierländer te behouden. De middenvelder was transfervrij, maar heeft er toch voor gekozen om bij te tekenen.

Het grootste gevaar volgens Schuiteman is echter de spits: Deni Alar. “Je ziet hem 89 minuten niet, maar elke kans is raak,” geeft hij aan. Alar speelde overigens drie jaar geleden nog bij Rapid Wien en kwam als invaller in het veld tijdens Ajax – Rapid Wien.

Sturm Graz heeft bovendien met Heiko Vogel ook een moderne trainer vindt Schuiteman. “Tactisch variabel. En hij weet de tegenstanders altijd goed te analyseren. Ajax is favoriet, maar mag Sturm Graz zeker niet onderschatten. Dan gaat het voor de derde keer op rij mis.”