Perr Schuurs maakte vorig jaar de overstap van Fortuna Sittard naar Ajax. In gesprek met Voetbal International blikt hij terug op zijn tijd bij zijn oude club en de grote verschillen tussen Fortuna en Ajax en uit hij zijn bewondering voor zijn grote voorbeeld: Virgil van Dijk.

”Bij Fortuna heb ik mezelf onder heel andere omstandigheden moeten ontwikkelen”, aldus de 19-jarige verdediger in VI. ”We trainden op slechte velden, soms hadden we niet eens genoeg ballen. Dat vormt je. Mede daarom volg ik met belangstelling de carrière van Virgil van Dijk. Ook hij is begonnen bij een kleinere club, in zijn geval Willem II. En stapsgewijs is Van Dijk uitgegroeid tot een van de beste verdedigers ter wereld. Als ik hem bij Liverpool en in Oranje zie, en de manier waarop hij dat heeft opgebouwd, dan is dat een groot voorbeeld.”

”De stap naar Ajax was groter dan ik had verwacht”, vervolgt Schuurs. ”Hier is alleen de top goed genoeg, dat weet je van tevoren. Maar je moet het in de praktijk ervaren om erachter te komen wat presteren op dit niveau allemaal vereist. Stap voor stap ben ik daarin gegroeid. Daarom is het goed dat we de tijd hebben genomen voor dit proces. Ik baal dat we in onze eerste competitiewedstrijd punten hebben verloren. Maar dat ik mijn debuut in de Eredivisie heb mogen maken, als basisspeler van Ajax, dat maakt me trots. Dat was het eerste mikpunt, toen we een jaar geleden aan het hele proces begonnen.”