© Proshots

Perr Schuurs heeft de afgelopen 1,5 jaar veel meegemaakt bij Fortuna. Hij werd aanvoerder, jeugdinternational en het grootste talent van de Jupiler League. Ajax, PSV en Feyenoord hadden alledrie interesse in de verdediger, maar hij koos uiteindelijk voor de Amsterdammers.

“Ajax, PSV en Feyenoord meldden zich. Ik kon me aan mijn plan houden. Na Fortuna een stap naar een topdrie-club had ik in mijn hoofd zitten. Ze hadden alle drie interesse. Feyenoord viel al snel af. Als je daar niet in het eerste speelt, kun je één keer in de drie weken met de beloften op maandagmiddag spelen. Dat was geen optie”, aldus Schuurs tegenover Voetbal International. “Bij Ajax en PSV heb je de Jong-teams in de Jupiler League. Niet dat ik ervan uitga dat ik daar ga spelen, maar het is beter het als achtervang te hebben.”

De achttienjarige centrum-verdediger is zich er van bewust dat de stap vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie groot is. Zeker als je dan ook nog eens je wedstrijden gaat spelen bij een club waar de druk om te presteren elke week erg groot is. “De stap is groot, je weet nooit hoe het uitpakt. Ik heb met Kevin Hofland en Mark van Bommel gesproken over PSV. Zij zijn ook van Fortuna naar PSV gegaan. Mijn ouders hadden een voorkeur voor PSV, ik voor Ajax. Dat je als jeugdige speler daar echt kansen krijgt gaf wel de doorslag. Leeftijd is daar niet belangrijk. Als je een kans verdient krijg je hem, je kunt de stap daar sneller maken. Dat betekent dus dat je voor jezelf het gevoel hebt dat je het zelf in de hand hebt. Dat is toch een verschil met PSV. Kijk naar Armando Obispo. Die is echt goed genoeg om te spelen in PSV 1 in mijn ogen, maar hij moet geduld hebben.”

Schuurs tekende afgelopen winter een contract bij Ajax en werd volgens afspraak in de tweede seizoenshelft weer verhuurd aan Fortuna. “Ik ben tijdens de gesprekken vanaf het begin heel stellig geweest dat ik dit seizoen in Sittard af wilde maken. Het is ook eigenlijk nooit ter sprake gekomen om direct naar Ajax te gaan. Ik was kennelijk overtuigend genoeg geweest.”