Perr Schuurs verruilde vorig jaar Fortuna Sittard voor Ajax. In Bij Andy in de auto op FOX Sports vertelt de 19-jarige verdediger hoe groot de overgang van Limburg naar Amsterdam voor hem was.

“Het is heel anders”, begint Schuurs. “Bij Fortuna konden we in de jeugd vaak niet eens trainen, hadden we geen ballen. Ik had een eigen pompje mee om ballen op te pompen. Bij het eerste was het wel beter, maar als je het vergelijkt met Ajax zijn de faciliteiten heel anders. Bij Ajax is alles wereldtop, bij Fortuna was dat niet altijd het geval.”

De stopper vertelt dat er ook op persoonlijk vlak veel voor hem veranderde. “Ik woonde eerst bij mijn ouders, in een klein dorpje. Nu woon ik met mijn vriendin samen in Amsterdam. Mijn ouders deden alles voor mij. Het afwassen, mijn bordje naar de keuken brengen. Nu moet ik toch alles zelf doen. Ik heb wel veel aan mijn vriendin, dat is wel beter.”

Vorig seizoen moest Schuurs het vooral doen met wedstrijden bij Jong Ajax, maar daar heeft hij wel begrip voor. “Qua fysiek, snelheid en kracht ben ik beter geworden. Ik speelde mijn wedstrijden vorig seizoen bij Jong, omdat ik voor het eerste nog niet goed genoeg was. Vorig seizoen speelden ze Champions League en Matthijs en Daley haalde je niet zomaar uit elkaar. Daarom speelde ik mijn wedstrijden bij Jong en dat had ik wel nodig.’

Blind ziet hij dan ook als zijn grote voorbeeld bij Ajax. “Hij is zo slim, niet normaal. Drie passes van tevoren weet hij al waar de bal gaat komen. Hij heeft écht kwaliteit. Je ziet hoe ver je kunt komen zonder dat je echt snelheid nodig hebt.”