Erik ten Hag was maandagavond de grote afwezige bij het Voetballer van het Jaar-gala. De Ajax-trainer bleef weg omdat hij geen zin had om ‘gezellig te doen met mensen die suggestief zijn’, doelend op De Telegraaf, de organisator van het evenement. De krant toont zich al sinds de aanstelling van Ten Hag kritisch op de oefenmeester. Volgens NOS-voetbalcommentator Frank Wielaard heeft De Telegraaf contact met bepaalde groep mensen binnen Ajax.

“Bij De Telegraaf weten ze dondersgoed dat hij geen zin heeft in ze”, reageert Wielaard bij NPO Radio 1. “Dat vinden ze ook niet heel erg, want ze houden van dit soort journalistiek. Ajax is een Amsterdamse club. Veel mensen hebben daar de gedachte bij dat daar alleen maar Amsterdammers en Ajacieden horen te werken. De Telegraaf heeft veel contact met een groep binnen de club met die gedachte. Peter Bosz vonden ze in het begin ook niets.”

Wielaard krijgt bijval van FOX Sports-commentator Leo Driessen, die opmerkt dat zelfs een Ajacied als Marcel Keizer al het mikpunt van kritiek was. “Er zat bij hem al een mes in zijn rug, maar toen won hij plots vijf wedstrijden op rij.” Wielaard plaatst echter een kanttekening. “Maar dat kwam destijds meer vanuit de club. Het afgelopen seizoen van Ajax onder Ten Hag was zo goed dat het ongeloofwaardig wordt als je enorm kritisch op hem bent.”

Driessen vermoedt dat het misschien ligt aan hoe Ten Hagh overkomt. “Het is en blijft een bot, eigenwijs boertje als je dat erin wilt zien. Het is verleidelijk om daar steeds over te beginnen. Er is genoeg om op te merken, maar niet om aan te merken. Ik vind de kritiek van De Telegraaf laakbaar.” Volgens Driessen zoeken journalisten nu naar iets waarop ze Ten Hag kunnen pakken. “En dat is niet eerlijk.”