Luuk de Jong debuteerde vorige week in het duel met Oostenrijk (3-1) voor het Nederlands elftal. Broer Siem de Jong, die hem een half jaar geleden voor ging in Oranje, genoot thuis voor de televisie.

“Het was al grappig om te horen dat Luuk in de voorselectie zat. Toen hij echt werd geselecteerd was dat wel een mooi moment”, vertelt de aanvaller van Ajax in de nieuwe NUsport.

De oudste van de twee broers hoopt dat de Twente-speler tot de toekomstige spits van Oranje kan uitgroeien. ”Het was een goed signaal, want Klaas-Jan Huntelaar en Ruud van Nistelrooij zijn de spitsen voor hem, maar hoeveel wedstrijden spelen die nog? Ik bedoel, Ruud is 34 jaar en Klaas-Jan 27. Luuk is pas 20.”

Sibon

“Luuk is wel een iets ander type, denk ik, iets meer een aanspeelpunt. In die zin lijkt hij wat op Gerald Sibon waarmee ik nog heb gespeeld in het olympisch elftal. Hem vond ik nóg meer een aanspeelpunt.”

”Dat ogenschijnlijk lankmoedige delen ze ook wel. Bij Luuk ligt er meer een gebrek aan explosiviteit ten grondslag aan die waarneming. Iets wat inmiddels een beetje achterhaald is door de individuele trainingen die hij de laatste maanden heeft gevolgd. Je kunt echt aan hem zien dat hij sterker en explosiever is geworden.”

Tussenstand

De Ajacied werd na zijn debuut in augustus vorig jaar tegen Oekraïne, toen bondscoach Bert van Marwijk vrijwel alle WK-gangers thuis liet, niet meer opgeroepen.

”We hebben het er natuurlijk wel eens over gehad: hoe mooi zou het zijn als we allebei in Oranje staan? De tussenstand is in elk geval 1-1. Ik ben wel benieuwd wie de volgende interland pakt.”