Siem de Jong maakte op 7 oktober 2007 zijn competitiedebuut voor Ajax. In de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam viel de middenvelder vlak voor tijd in en scoorde niet veel later de gelijkmaker. Tien jaar later kijkt hij met Ajax TV terug op dat bijzondere moment. “Toen begon het allemaal. Ik zat al een paar weekjes bij het eerste elftal. En dit was het moment voor mijn debuut. Een bijzonder moment. Je verwacht er eigenlijk niet heel veel van, maar hoopt er meer op dat het gaat gebeuren. De bal viel een beetje gelukkig uit een corner voor mijn voeten. Daarna schoot ik ‘m er wel goed in. Het was een apart gevoel, want ik was blij met mijn doelpunt maar het was voor ons een slecht resultaat (2-2 tegen Sparta R’dam, red.). Voor mezelf was het wel bijzonder.”

“Die zeven jaren dat ik in het eerste speelde, was een hele mooie opbouw. Met vier kampioenschappen, die tijd kon bijna niet mooier. Daarna heb ik persoonlijk wel wat tegenslagen gehad met blessures. Nu is het zaak om weer met Ajax prijzen te winnen, het weer op te pakken en een goed gevoel te krijgen. Daar heb ik veel vertrouwen in.”

Tijdens de interlandperiode heeft De Jong aan zijn fitheid gewerkt. “Afgelopen vrijdag heb ik met Jong Ajax meegespeeld. Ik train hard en probeer zo nu en dan minuten te maken. Ook zit ik meer in het krachthonk. Ik ben er meer mee bezig dan vroeger. Voorheen was ik er ook wel mee bezig, maar nu doe ik het iets meer bewust uit blessurepreventie. We gaan zien wat de komende weken gaan brengen. Mijn doel is om kampioen te worden en daar hopelijk een zo groot mogelijk aandeel in te hebben.”