Deze winter keerde de ene Ajax-spits, na een mislukt half jaar, terug vanuit Groningen. Maar dit was voor Kaj Sierhuis juist de kans om zich op Eredivisie-niveau te laten zien. Hoe kan Sierhuis wél slagen in het Noorden, wat Cassierra niet lukte?

Het begin
Sierhuis begon afgelopen weekend al meteen een stuk beter. Waar Cassierra bij de eerste twee wedstrijden van het seizoen afwezig was en dus geen minuten maakte, kreeg Sierhuis meteen een basisplaats. Hij speelde driekwart wedstrijd. Daarnaast: niet onbelangrijk, won Groningen. Door deze overwinning (hoe snel kan het gaan?) kunnen ze zelfs al richting de middenmoot gaan kijken.

Sierhuis zelf kreeg wat kansjes, maar kon nog niet zijn eerste treffer maken. Wel staat vast, dat deze stap beter voor zijn eigen ontwikkeling is. Sierhuis was vaak niet zeker van een basisplaats bij Jong Ajax. En de Eredivisie is toch weer een stapje hoger. Zo merkte Sierhuis zelf ook op in gesprek met het Dagblad van het Noorden: “Ik had nog wel eventjes door gekund, maar zat tegen kramp aan. Het is best een overgang. Het tempo ligt veel hoger in de Eredivisie en er wordt meer van je gevraagd.”

Overigens is het wel van belang om iedere week te spelen. Voorlopig lijkt hij het vertrouwen te krijgen in een vernieuwd elftal, maar dit moet hij natuurlijk zo snel mogelijk terug gaan betalen door middel van doelpunten.

Vergelijking Cassierra
Cassierra had natuurlijk het probleem met de taal. De Colombiaan spreekt wat Engels, maar vooral Spaans. Bij FC Groningen was het daardoor lastig communiceren met bijvoorbeeld de technische staf, maar ook met teamgenoten. Voor Sierhuis is dit geen probleem. Hij hoeft niet bezig te zijn met dit soort zaken, maar kan zich volledig op voetbal richten.

Daarnaast heeft het team waarin je speelt ook grote invloed op de persoonlijke prestaties. Cassierra moest het laten zien in een verre van goed draaiend elftal en Sierhuis lijkt (het is nog te vroeg om conclusies te trekken) terecht te komen in een team vol met interessante voetballers.

Gaat Sierhuis dan wel slagen?
Sierhuis is dus grotendeels afhankelijk van het team waarin hij gaat spelen. Hij heeft met Mahi, Bruns en Bel Hassani leuke voetballers om zich heen lopen. Deze spelers zijn allemaal in staat om Sierhuis voor het doel te zetten. Dit is ook van belang voor de spits, aangezien hij niet iemand is die zelf de bal krijgt en de actie maakt. Zo vertelde hij enkele jaren terug ook tegen ELF voetbal: “Ik ben meer een type Olivier Giroud. Die scoort veel met onetouch-goals. Dus voorzetten in één keer afmaken. Soms is het een simpele goal, soms een mooie. Hoe die bal erin gaat doet er niet toe, je moet er gewoon staan.”

Komend weekend de eerste doelpunten?
Het is hopen dat Sierhuis zich de komende weken kan gaan laten zien, zodat hij mogelijk alsnog een kans bij Ajax af kan dwingen en anders een andere mooie carrière kan opbouwen. Met komend weekend de uitwedstrijd tegen PSV op het programma. Ja.. na afgelopen weekend zijn we er nogmaals achtergekomen dat het belangrijk is eerst naar onszelf te kijken. Desondanks zou het niet vervelend zijn als Sierhuis, inderdaad net als Lammers, er komend weekend gewoon een paar inschiet.