Ajax heeft de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie met een ruime winst afgesloten. De regerend kampioen won van FC Emmen met 5-0 door doelpunten van Van de Beek, Ziyech, Tadic en Huntelaar (2x).

Wijzigingen in elftal

Ten Hag koos een aantal wijzigingen binnen zijn elftal door te voeren. Zo haalde hij het verdedigingsduo Schuurs-Martínez uit elkaar. De Zuid-Amerikaan mocht blijven staan, terwijl Schuurs op zijn plaats Veltman zag staan. Marin kwam bovendien terug in het elftal. Voorin zagen we het oude aanvalstrio Ziyech-Tadic-Neres terugkeren, die inmiddels alle drie hun contract hebben verlengd.

Creativiteit

Ajax begon scherp aan de wedstrijd. De eerste aanval van de Amsterdammers was direct van een zeer hoog niveau. Ziyech ontving aan de rechterkant de bal en bracht deze met een crosspass bij Tadic. De Serviër gaf vervolgens een steekpass op Neres, die de paal raakte. Ook de rebound van Van de Beek ging mis: de bal belandde naast het doel van FC Emmen.

De ploeg van Ten Hag ging met veel energie door aan de wedstrijd en kreeg meerdere kansen. Onder meer Van de Beek en Neres waren gevaarlijk voor de keeper, maar zij kregen de bal niet langs keeper Telgenkamp. Aan de andere kant kwam Emmen er gevaarlijk uit met een counter via de snelle voorhoedespelers, maar door wegglijden liep de kansvolle aanval met een sisser af. Ajax kon daarmee opgelucht ademhalen.

Na een klein halfuurtje spelen maakten de Amsterdammers het eerste doelpunt van de avond. Ziyech vond in het as van het veld simpel Tadic, die de bal uitstekend klaar legde voor Van de Beek. De middenvelder schoof deze de rechterhoek in: 1-0. Het was de opmaat voor een aantal achtereenvolgende kansen, waarin we onder andere Ziyech, Mazraoui en Blind een aantal keer gevaarlijk zagen worden. Het bleef echter bij een aantal schoten die ver over het doel van de bezoekers gingen.

Ajax bleef gevaarlijk en creëerde vlak voor rust opnieuw een schitterende kans. Neres werd aan de linkerkant aangespeeld en bracht de bal bij Blind. De middenvelder gaf kort voor op Tadic, die het eens probeerde door de bal achter zijn standbeen te halen. Zijn poging ging maar net naast, maar het toonde maar weer eens de creativiteit die Ajax in het elftal heeft.

Ruime overwinning

Kort na rust scoorde Ajax de tweede treffer van de avond. Na een lange rush van Tagliafico bereikte de Argentijnse linksback Neres. De Braziliaan vond via Van de Beek de vrijstaande Ziyech, die zijn contractverlenging van deze week vierde met een prachtige treffer. Een paar minuten later leek Ziyech ook nog een assist te geven op Van de Beek, maar zijn schot met effect draaide over het doel van Telgenkamp.

Langzaamaan begon FC Emmen beter te voetballen en kwam de ploeg richting het doel van Ajax. Tot echte kansen leidde het echter niet. Ajax bracht de periode tot een einde door na ruim een uur het derde doelpunt te maken. Via de paal kwam de bal voor de voeten van Tadic, die ook zijn doelpunt meepikte. Het was voor de spits zijn elfde thuiswedstrijd achter elkaar dat hij scoorde, wat voor het laatst voorkwam in 1994 toen Jari Litmanen hetzelfde lukte.

Het was niet het laatste doelpunt van de wedstrijd. Na een periode waarin Ajax de bal rond tikte, wist het tien minuten voor tijd het vierde doelpunt van de wedstrijd te maken. Huntelaar werd met een korte steekpass voor de keeper gezet en werkte de bal eenvoudig langs Telgenkamp: 4-0. Kort daarna kreeg Marin de kans om zijn eerste doelpunt in het Ajax-shirt te maken, maar de keeper redde de bal uit de hoek. Vlak voor tijd maakte Huntelaar ook zijn tweede doelpunt van de avond. Daarmee behaalde Ajax een simpele 5-0 overwinning. Een goed gevoel, met de terugwedstrijd van aankomende dinsdag tegen PAOK in gedachten.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (54′. Dest), Veltman, Martínez, Tagliafico; Marin, Blind, Van de Beek; Ziyech, Tadic (72′. Huntelaar), Neres (59′. Promes)