Daley Sinkgraven heeft een halfjaar bij Ajax kunnen acclimatiseren en richt zich nu op een volledig seizoen als Ajacied. Afgelopen week, tijdens het trainingskamp in De Lutte, maakte hij samen met Ajax.nl de balans op.

Het afgelopen anderhalf jaar is snel gegaan voor Daley Sinkgraven. Eerst debuteerde Sinkgraven in januari 2014 in het betaalde voetbal, als A-junior, voor SC Heerenveen. Precies een jaar later werd hij gepresenteerd bij Ajax. “Soms is het lastig om te beseffen dat ik begin deze maand pas twintig ben geworden. Door wat ik de afgelopen tijd allemaal heb meegemaakt, voel ik me eigenlijk al een stuk ouder. Ik ben snel volwassen geworden.”

Zoals al wel vaker is gezegd is het middenveld bij Ajax goed bezet. Des te meer een reden voor de 20-jarige middenvelder om zich te laten zien aan de technische staf. “De concurrentie bij Ajax is natuurlijk heel groot. Zeker op het middenveld heeft de trainer veel opties. Het ligt aan jezelf of hij voor jou kiest. En niet aan iemand anders. Het houdt je continu scherp. Ik moet laten zien dat ik in de basis hoor.”

Een groot voordeel volgens de aanvallende middenvelder zelf is dat Ajax vaker met een ‘nummer 10’ wil gaan spelen. “Spelen met een ‘10’ is gunstig voor mij. Als aanvallende middenvelder kan ik daardoor vaker beslissend zijn met een steekpass. Ik krijg daardoor meer kansen om me te onderscheiden.”

Sinkgraven vond het afgelopen jaar erg nuttig. Naast dat hij zich heeft kunnen acclimatiseren, heeft hij ook zijn plekje in de spelersgroep kunnen vinden. “Ik ben iemand die eerst altijd een beetje afwacht en zijn plek moet vinden. Dat heb ik tijdens de tweede seizoenshelft gedaan. Vanaf nu kan ik me helemaal honderd procent op voetbal focussen. Daarnaast wordt van mij nu ook een meer coachende rol vanaf het middenveld verwacht. Zeker met een aanvallender speelstijl is dat belangrijk.”

Tijdens zijn vakantie in Turkije heeft Sinkgraven eigenlijk pas echt gemerkt wat voor impact Ajax heeft. “Alleen in Friesland werd ik geregeld herkend. Dat is nu volledig anders. Ook tijdens mijn vakantie merkte ik wat voor impact Ajax heeft. Overal waar je komt, kennen ze je. Ajax heeft echt een wereldwijde uitstraling, zo heb ik inmiddels ondervonden.”

De 20-jarige Sinkgraven speelde tot dusver vier wedstrijden in de UEFA Europa League. Als Ajax de Champions League-voorrondes doorkomt, lonkt het debuut in het hoofdtoernooi van de Champions League voor Sinkgraven. “Daar kijk ik erg naar uit. Ik ken het alleen van televisie. Het is voor de club en voor mezelf heel belangrijk om het hoogste Europese niveau uit te komen. Daar kan ik me nog verder ontwikkelen. Een mooie uitdaging voor het nieuwe seizoen.” Ajax nieuws Ajax1.nl