Het zijn spannende dagen voor Mister Ajax. Terwijl de revolutie bij de Amsterdamse club onder Johan Cruijff de ontknoping nadert, vecht het eerste elftal komend weekeinde voor het kampioenschap van Nederland. Wie had dat gedacht? Sjaak Swart in elk geval niet.

Dagelijks nog is Swart op jeugdcomplex De Toekomst, het hart van de club. Daar waar de talenten van morgen schaven aan hun techniek. Swart zegt: ,,Ik vind dat leuk, kijken op De Toekomst. Het is toch je club. Ik ben al zestig jaar lid”, zegt hij tegen OnsOranje.nl.

Hij weet zeker: ,,Er zal altijd talent blijven doorbreken bij Ajax hoor. Dat weet ik zeker. En de trainer van nu, Frank de Boer, die weet precies wat er rondloopt. Die geeft die jongens een kans in het eerste.”

Begeleiding jeugdspelers

Sommige spelers begeleidt Swart op weg naar een voetbaltoekomst. Voor het makelaarskantoor van Sören Lerby. Swart: ,,Ik spreek die jongens veel. Dan zeg ik tegen ze wat ze moeten doen en wat ze moeten laten om een goede voetballer te worden. Goede begeleiding is belangrijk. Ik kan veel voor ze betekenen omdat ik zelf voetballer ben geweest. Soms ben ik streng voor ze. Dat is niet gek hoor, ik ben ook altijd hard aangepakt vroeger.”

Hij zit zondag, als Ajax de voorlaatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Heerenveen speelt, niet in het stadion in Friesland. ,,Ik ga alleen kijken. Dat vind ik veel prettiger. Ik vloek dan hardop. Vandaar.”

Swart heeft hoop op een goede afloop van een vreemd Ajax-seizoen. ,,Na vorige week is die hoop er. Het komt allemaal steeds dichterbij. Ajax kan kampioen worden. En dat na een seizoen waarin ze toch heel wat belangrijke krachten zijn kwijtgeraakt. Wat denk je van Suarez? En Emanuelson? En Stekelenburg is ook al zo lang geblesseerd. Frank de Boer heeft een belangrijke rol gespeeld in de wederopstanding. Ze zeggen wel dat Ajax niet goed speelt, maar wat denk je van FC Twente. Die winnen ook vaak maar net.

Geen kampioen van de armoede

Maar vlak PSV nog niet uit. Die kunnen ook  nog kampioen worden wat mij betreft. Ach, voor de competitie is het spannend. Ik vind niet dat de kampioen straks de kampioen van de armoede is. Dat zegt iedereen wel, maar in de Nederlandse competitie lopen best redelijke voetballers rond hoor. Ajax heeft te maken met ploegen die alles geven als ze tegen Ajax spelen. Neem FC Utrecht. Die speelden fantastisch tegen Ajax. Wonnen in Utrecht én in Amsterdam. En daarna laten ze overal punten liggen.”

Over de revolutie van Johan Cruijff, toch bijna dagelijks in het nieuws, wil Swart weinig woorden kwijt. ,,Ik ben heel zorgvuldig in wat ik zeg. Eigenlijk zeg ik liever niets. Alles komt verdraaid in de media terecht. Ik denk dat het allemaal goed komt met Ajax, dat vertrouwen heb ik altijd gehad. Nee, ik ga daar zelf geen rol in spelen. Dat hoeft niet zo voor mij.”

Liever heeft Swart het over zijn activiteiten op het voetbalveld. ,,Ik speel nog steeds. Met Lucky Ajax. Niet meer op de vleugel. Meer op het middenveld. Speel ik op de vleugel dan moet ik steeds op de bal wachten. Op het middenveld kan ik alles meer regisseren. Ik ga ermee door zolang ik me fit voel. Wat ik ook nog doe, is bondscoach zijn van de ex-internationals. Ik neem dat heel serieus. Vooral als ze op 1 januari tegen Koninklijke HFC spelen.”