Het is tijd voor de mooiste wedstrijd van het jaar, namelijk de Klassieker. Ajax gaat op bezoek bij aartsrivaal Feyenoord en zal door het gelijkspel van vorige week en de winst van PSV gisteravond tot op het bot gemotiveerd zijn. De Amsterdammers kunnen zich geen misstap permitteren als het om half 3 aftrapt in de Kuip. Feyenoord daarentegen staat elf punten achter op nummer twee Ajax en maar liefst dertien op koploper PSV. Je zou dus kunnen stellen dat het voor Feyenoord een wedstrijd zal zijn die het sportief gezien niet moet winnen, maar wel voor de aanhang.

Erik Ten Hag kiest voor de volgende elf namen in Rotterdam: Onana, Blind, Magallan, de Ligt, Mazraoui, Van de Beek, Schöne, De Jong, Ziyech, Dolberg, en Tadic. Kristensen moet hierdoor plaats maken voor Schöne die zijn plek op het middenveld weer terug krijgt. Daley Blind zal tegenover Berghuis komen te staan.

Gatenkaas

Feyenoord begint fel aan het duel maar ook erg slordig aan de bal, na zeven minuten krijgt Ajax een vrije trap op de rand van de zestien. Lasse Schöne is het die de bal feilloos in de hoek legt. Niet veel later krijgt Ajax de kans op 0-2, Sven van Beek speelt de bal dwars door het midden in de voeten van Kasper Dolberg, maar die stuit op Vermeer. Na zestien minuten staat het weer gelijk, via de kluts komt de bal met toeval voor de voeten van Jens Toornstra die de bal door de benen van Onana in het doel werkt, 1-1. Na iets meer dan een kwartier komt Feyenoord beter in de wedstrijd, Ajax kan de bal niet in de ploeg houden en geeft daarmee Feyenoord de gelegenheid om in de wedstrijd te komen. Na een half uur staat Feyenoord met 2-1 voor, Ajax staat wederom achterin te slapen. Van Persie weet de bal bij Toornstra te krijgen die Berghuis volledig vrij ziet staan. Berghuis kan de bal in de zestien aannemen en rustig in het hoekje werken, 2-1. Een paar minuten later staat er alweer een gelijke stand op het bord, uit de kluts krijgt Ziyech een schietkans die in de bovenhoek van het doel eindigt, 2-2. Uit de eerst volgende kans is het Mazraoui die Larsson volledig vrij laat, de Zweed krijgt een schietkans maar die gaat gelukkig voor Mazraoui over. Net voor rust komt Feyenoord wederom op voorsprong, Ajax staat achterin weer te schutteren, Toornstra kan afleggen op Van Persie die alle ruimte krijgt om de bal snoeihard achter Onana te schieten, 3-2. Het was een eerste helft waarin Ajax vooral Feyenoord in het zadel hielp. Toornstra, Berghuis en Van Persie krijgen drie keer alle ruimte om te scoren, Ajax mag het zichzelf aan rekenen dat het tegen een achterstand aankijkt in de rust, het is een gatenkaas achterin, vooral Mazraoui is zijn man vaak kwijt, waardoor Feyenoord via de linkerkant veel kan opbouwen.

Verdedigende wanorde

Begin van de tweede helft mag Feyenoord weer kansen creëren zoals het dat in de eerste helft deed. Vilhena krijgt na vier minuten in de tweede helft al de eerste schietkans, de bal gaat over. Na tien minuten is het Berghuis die de bal voorgeeft, Van Persie mag de bal vrij in de hoek van de goal schieten, 4-2. Ten Hag brengt niet veel later Sinkgraven en Neres voor Magállan en Van de Beek. Laatst genoemde was hier alles behalve blij mee. Waar Ajax vooral via de flanken kwetsbaar is kiest Ten Hag ervoor om Sinkgraven linksback te zetten. Sinkgraven die vorige week tegen Heerenveen alles behalve goed speelde. Met nog iets minder dan twintig minuten te spelen komt Klaas-Jan Huntelaar in het veld, hij vervangt de onzichtbare Kasper Dolberg. Met nog vijftien minuten op de klok is het wederom Feyenoord die scoort. Ajax is het volledig kwijt achterin, Toornstra geeft maar weer eens een assist. Tonny Vilhena rond af, 5-2. Ajax krijgt een genadeloos pakslaag van de Rotterdammers, zeven minuten voor tijd krijgt Ayoub, die pas net in het veld staat een vrije schietkans, 6-2. Feyenoord speelde een sterke wedstrijd vandaag, Ajax lijkt geen schim van wat het de eerste seizoenshelft was. Pijnlijk feitje: Ajax kreeg de eerste seizoenshelft maar acht doelpunten tegen, nu na twee wedstrijden staat de teller al op tien.