Ajax speelt vanavond in eigen Amsterdam ArenA tegen het Russische Spartak Moskou. De club uit de Russische hoofdstad kan met redelijk goed gevoel afreizen naar Amsterdam. Spartak wist namelijk maar twee van de vijftien keer te verliezen van een Nederlandse opponent. Vier keer eindigde een duel in een gelijkspel, de overige negen keer werden door ‘Spam’ gewonnen.

De eerste keer was bij Spartak Moskou – FC Den Haag. Dat was in 1972 voor een duel in de Europa Cup II. Spartak won het thuisduel met 1-0 en in Den Haag werd het 0-0. Na overwinningen tegen Haarlem, Sparta Rotterdam en Feyenoord trof het in 1998 Ajax in de kwartfinale van de UEFA Cup. Beide duels werden door Ajax verloren (1-3 in Amsterdam, 1-0 is Moskou). Opvallend is dat zowel Frank de Boer als Danny Blind beide duels volledig speelden.

De laatste twee keren dat Spartak tegenover een Nederlandse club stond, verloor het echter. De laatste keer was in december 2008, toen het thuis NEC (1-2) ontmoette in de UEFA Cup. In 2001 stond de Russische club tegenover Feyenoord. Het verloor toen het in De Kuip met 2-1 in een groepsduel van de Champions League.

De bekendste ontmoeting tussen Spartak en een Nederlandse ploeg was echter die in oktober 1982. In dit duel was HFC Haarlem de tegenstander in het Loezjniki Stadion (toen nog het Leninstadion). Bij dit duel waren zó weinig kaarten verkocht dat alleen de oostzijde van het stadion open was. Supporters van Spartak verlieten bij een 1-0 stand rond de 85ste minuut het stadion. Vlak daarna werd de 2-0 gescoord en wilden mensen terug.

Aangezien er maar één ingang open was, ontstond er een verdrukking. Dit zorgde in combinatie met de flinke kou, gladde trappen en een matig optreden van de veiligheidspolitie voor een grote ramp. In totaal overleden 66 mensen door dit ongeval. Deze gebeurtenis is de geschiedenis ingegaan als de ‘Loezjnikiramp’. In 2007 werd er een benefietduel tussen Haarlem en Spartak gespeeld.