Door de zege tegen Dinamo Zagreb incasseerde Ajax in het miljoenenbal al 9,2 miljoen euro. “De startpremie was 3,9 miljoen vast en 550.000 euro per duel”, aldus de financieel-directeur Jeroen Slop van de Amsterdammers. “Een overwinning levert 800.000 euro op, een gelijkspel 400.000 euro.”

Door de minimale plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League mag Slop een bedrag van “een paar ton” bijschrijven. “Maar we overwinteren vanzelfsprekend liever in de Champions League, wat drie miljoen euro oplevert.”

De miljoenen stromen dus binnen. En dan zijn de recettes en de opbrengsten uit de marketpool nog niet meegerekend. “Vorig jaar hadden we 12 miljoen euro recette, maar daar zaten naast de drie Champions Leaguewedstrijden ook twee voorrondeduels en twee knock-outwedstrijden in de Europa League tegen Anderlecht en Spartak Moskou bij”, aldus Slop. “Het bedrag uit de marketpool is nog niet bekend. Afgelopen seizoen was dat 7,4 miljoen euro. Maar dat moesten we met FC Twente – de andere Nederlandse deelnemer – delen. Dat hoeft nu niet. We gaan op basis van de prognose dit jaar uit van ongeveer tien miljoen euro”, aldus Slop in De Telegraaf.

Ajax heeft door de twee deelnames aan de Champions League financieel de wind weer in de zeilen. „We hebben maandag bij de licentiecommissie van de KNVB onder meer de prognose voor het seizoen 2011/’12 en de jaarrekening van afgelopen boekjaar overhandigd. Op basis van de stukken is de verwachting gerechtvaardigd dat we terugkeren naar categorie 3”, meldde financieel directeur Jeroen Slop. Hij rekent erop dat Ajax weer in het rijtje ’financieel gezonde’ clubs staat.