Ajax heeft een flinke klap gekregen in de titelstrijd met PSV. Op bezoek bij AZ verloor het met 1-0, waardoor PSV nu een voorsprong van vijf punten heeft.

Waar Ajax in oktober in de Johan Cruijff ArenA AZ met 5-0 afslachtte was het in Alkmaar een stuk lastiger. Met de harde wind in het AFAS Stadion waren de omstandigheden niet op en top, waardoor beide ploegen in de eerste minuten even moesten aftasten.

Grote kansen waren er niet in het eerste kwartier, maar na zo’n twintig minuten kreeg Svensson een enorme kans in de zestien. De rechtsachter wachtte echter te lang en probeerde terug te kappen, waardoor Tagliafico kon ingrijpen.

Niet veel later was er een grote domper voor Ajax. Hakim Ziyech bleef geblesseerd op de grond liggen na een afstandsschot en moest gewisseld worden.

Met de ingevallen Dolberg in de ploeg, werd het er niet veel beter op voor het slordige Ajax. Idrissi kreeg twee enorme kansen en ook bij Guus Til en Fredrik Midtsjö stond het vizier nog niet op scherp. De enige echte grote kans van Ajax kwam diep in de eerste helft via Tadic en van de Beek. Dusan Tadic vond van de Beek bij de tweede paal, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Ron Vlaar.

De tweede helft leek Ajax scherp te beginnen. Neres vond Dolberg in de zestien, maar de kopbal van de Deen vloog rakelings naast. De frisheid was echter van korte duur, want niet veel later kreeg Calvin Stengs twee enorme kansen.

De verdiende openingstreffer voor AZ kwam na dik tien minuten spelen in de tweede helft. Na een indraaiende hoekschop van Stengs, bracht Vlaar de bal opnieuw in de zestien en kon Til via Idrissi en Onana binnenschieten.

Na een uur spelen was er weer eens een spaarzaam kansje voor Ajax. Schöne stuurde Mazraoui weg over rechts. De voorzet van de rechtsachter viel via van de Beek bij Dolberg, die uit de draai geen verwoestend schot kon produceren.

Hoewel het nog een tijdje erg slordig bleef aan de kant van Ajax kwamen er wel grote kansen. Met Noa Lang en Huntelaar in de ploeg, was Bizot het grote obstakel. De doelman redde fenomenaal op inzetten van de Ligt, Huntelaar en Mazraoui.

Ajax nam enorme risico’s en dat kwam ze bijna heel duur te staan. Idrissi kon vrij op Onana af lopen na een hoekschop van de Amsterdammers, maar de Marokkaanse vleugelaanvaller faalde oog in oog met Onana.

In de 83e minuut kreeg Ajax dé kans op de 1-1. Donny van de Beek moest vlak voor het doel afronden, maar schoot ruim over.

Het slotoffensief was nog niet voorbij en in de blessuretijd stond Matthijs de Ligt voorin als derde spits. Tot grote kansen kwam het niet meer, waardoor PSV de grote winnaar van het weekend is.