Dean Solomons en Leo Thethani zijn inmiddels ruim een maand in Nederland. De twee Zuid-Afrikanen hebben het erg naar hun zin bij Ajax. “Ik woon in een gastgezin in Haarlem met Ger Boer. Hij is een leraar bij Ajax”, begint Solomons te vertellen op Ajax.nl.

Thethani woont bij een gastgezin in Weesp. “Ze zijn heel erg aardig voor me. Het is een jonge familie, in de 30 jaar, en ze zijn erg open-minded. Ik voel me er op mijn gemak. We eten iedere dag samen. Ze hebben ook een kind van 1 jaar. Ze zeggen dat ik een soort van broer van haar ben. Het is erg leuk om met haar te spelen. Nederland is totaal geen dichtbevolkt land. Er zijn hier veel minder mensen op een plek. In Zuid-Afrika leven erg veel mensen op één plek. Cape Town is een grote stad, met veel dichtbevolkte plekken. Dat zie ik hier niet.”

Ook tussen de twee clubs ziet het tweetal grote verschillen. Solomons: “Het is hier heel professioneel en veel groter. In Cape Town trainden we 1 keer per dag, hier 2 keer. Er zijn ook veel meer fans. Nee, het is niet te vergelijken met Ajax Cape Town.” Thethani: “Het is hier heel gestructureerd. Focus en mentaliteit zijn heel erg belangrijk hier. Het is een grote verandering voor ons, maar onze teamgenoten zijn erg aardig en verwelkomen ons echt goed. De taal zorgt voor wat problemen, maar het zijn goede jongens.” Solomns: “Wie het meest grappig is? De Braziliaan, Danilo. Hij is heel grappig, haha!” Thethani: “Zeker Danilo. Hij is altijd aan het dansen en aan het lachen.”

Al vrij snel mochten de twee talenten hun debuut maken in Ajax O19. “Ik ben altijd heel erg nerveus voor iedere wedstrijd. Maar als ik de bal raak, dan gaan de kriebels direct weg. Mijn eerste wedstrijden in het shirt van Ajax Amsterdam, dat is echt heel speciaal”, laat Solomons trots weten. “Het is goed om een coach te hebben die op het hoogste niveau heeft gespeeld. Hij weet waar hij over praat.”

Ook Thethani was nerveus voor zijn debuut. “Ik was best nerveus, maar het voelde goed. Ik had niet verwacht dat we zo snel speeltijd kregen. We waren net gearriveerd en toen tegen sc Heerenveen en Hammarby, boem! Stonden we erin. Het was echt geweldig. Of ik John Heitinga al kende? Ja, van zijn rode kaart op het WK in Zuid-Afrika. Maar dat heb ik ’m nog niet gezegd. We willen hem graag te vriend houden, haha! (…) Ik vind het prachtig dat ik nu bij Ajax speel. Deze stap geeft een kans op een beter leven.”