Nadat er vorig weekend geen Eredivisie-voetbal was vanwege interlands, was de vraag of Ajax de 4-0 overwinning op Heerenveen van twee weken geleden tegen Sparta een vervolg kon geven. Voorafgaand aan de wedstrijd stond de Arena met een indrukwekkend applaus stil bij het overlijden van burgemeester van Amsterdam en Ajacied Eberhard van der Laan, die afgelopen week de strijd tegen kanker verloor.

De thuisploeg ging op zoek naar een snelle openingstreffer en in de derde minuut dacht iedereen bij Ajax aan een strafschop, toen Huntelaar alleen op Sparta-keeper Kortsmit leek af te gaan, maar tegen het gras werd gewerkt voordat hij toch schieten kon komen. Scheidsrechter Blom oordeelde anders en wuifde het incident weg. Verder bleef Sparta in eerste instantie vrij eenvoudig overeind. Toch drong Ajax de Rotterdammers steeds verder terug op eigen helft en leek de 1-0 slechts een kwestie van tijd. Het gevaar moest vooral van rechts komen, waar Neres af en toe gevaarlijk was, in tegenstelling tot Younes aan de andere kant, die opnieuw een ongelukkige wedstrijd speelde. Het lukte echter niet om tot grote uitgespeelde kansen te komen, behalve dan misschien Matthijs De Ligt, die een enorme kopkans naast de goal wist te werken. Verder lieten onder andere Ziyech en Neres mogelijkheden onbenut. Aan de andere kant kreeg ook Sparta twee goede kansen. In de 39e minuut viel de 1-0 dan toch door een eigen doelpunt van Sanusi, die een corner met de knie ongelukkig in eigen doel werkte.

Na rust was de eerste grote kans voor de bezoekers, toen Mühren een grote kopkans liet liggen. Ajax wilde de wedstrijd graag beslissen maar was veel te slordig. Klaas-Jan Huntelaar, die zijn 100ste wedstrijd voor Ajax speelde, kon en moest misschien wel zijn 80ste doelpunt maken, maar de spits schoot recht op Kortsmit. De 2-0 viel toch, maar opnieuw was er een eigen doelpunt van Sparta voor nodig. Ditmaal was het Floranus die de bal achter zijn eigen keeper werkte.

In de 73ste minuut wist Ajax dan toch nog zelf een doelpunt te maken. David Neres werd bediend door uitblinker Hakim Ziyech en schoot knap binnen. Ook Ziyech zelf maakte kort daarna de 4-0, toen hij via de rug van Younes raak schoot. Het verzet van Sparta was definitief gebroken en de score had nog veel hoger uit kunnen vallen, maar met name Younes en de ingevallen De Jong hadden het vizier niet op scherp staan. Het slotakkoord had voor invaller Dolberg kunnen zijn. Hij schoot een penalty in blessuretijd echter hard op Kortsmit, die de goede hoek indook.