Davy Klaassen is pas 21 jaar oud maar nu al onomstreden basisspeler op het doelpunten Davy Klaassen leider liesblessure Davy Klaassen aanvoerderdriemansmiddenveld van de meest succesvolle club in de historie van het Nederlandse voetbal. De in Hilversum geboren strateeg viel op het laatste moment af voor ‘Brazilië 2014’, maar kan desondanks terugkijken op een fantastisch seizoen met Ajax. 

De carrière van Klaassen als profvoetballer is nog pril, want met zijn 32 competitieduels voor het eerste elftal van Ajax behoort hij niet bepaald tot de ervaren rotten binnen het keurkorps van Frank de Boer. Toch heeft Klaassen zich in dat geringe aantal duels al ongekend vaak laten gelden.

Het begon allemaal met zijn invalbeurt op bezoek bij N.E.C. in De Goffert. Landskampioen Ajax speelde in het najaar van 2011 met de kersverse derde ster op de borst en leidde in Nijmegen met 0-2 toen een blonde jongen met rugnummer 39 het veld betrad. Een kleine minuut en twee balcontacten met de inmiddels befaamde rechtervoet later had Davy Klaassen zich in een illuster rijtje debutanten gevoegd. Op aangeven van Christian Eriksen tekende hij voor de 0-3.

Dat seizoen (2011-2012) zou voor Klaassen vooral het seizoen worden waarin hij als aanvoerder van Ajax A1 in de NextGen Series de leeftijdsgenoten van Barcelona en Liverpool in Camp Nou en op Anfield vernederde met respectievelijk 0-3 en 0-6. Klaassen vormde een dodelijk duo met de eveneens doorgebroken Viktor Fischer. In Liverpool waren de twee verantwoordelijk voor vijf van de zes doelpunten.

Ook bij de senioren heeft de aanvallende middenvelder, die nogal eens vergeleken wordt met Dennis Bergkamp, zich nu al veelvuldig laten zien. Hij begon 2013-2014 nog bij Jong Ajax in de thuiswedstrijd tegen Telstar, maar speelde zich snel in de kijker van succescoach Frank de Boer. Klaassen scoorde in de hoofdmacht vervolgens 10 doelpunten in 26 duels en liet op 7 december 2013 tegen NAC Breda zijn eerste hattrick noteren.

Volgens OptaSports waren de doelpogingen van Klaassen de meest effectieve van de hele Eredivisie, waarmee hij Alfred Finnbogason (SC Heerenveen) en Michael de Leeuw (FC Groningen) achter zich laat. En daar bleef het niet bij. Klaassen was ook een van de uitblinkers namens Ajax in de Champions League, waarmee hij lof oogstte van niemand minder dan Johan Cruijff. “Davy Klaassen speelde enorm met verstand. Hij had weinig of geen balverlies en stond telkens goed in positie”, aldus de legendarische nummer-14 na afloop van Ajax-Barcelona (2-1).

Davy Klaassen sloot 2013/2014 zelfs af als gedeeld clubtopscorer met tien competitiedoelpunten, net zoveel als Kolbeinn Sigthórsson. Met Ajax werd hij landskampioen en hij werd bovendien uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’. Bondscoach Louis van Gaal herkende zijn kwaliteiten, maar verkoos vlak voor het WK in Brazilië de fitte Wijnaldum boven de uitgebluste Klaassen. Talent, Topscorer, International, Champions League-uitblinker en sinds afgelopen zaterdag zelfs (tijdelijk) aanvoerder. Een ding lijkt zeker: voor uitblinker Davy Klaassen ligt nog een mooie toekomst in het verschiet.