Thulani Serero
Thulani Serero

Soms moet je verder kijken dan de mooiste doelpunten, de geniaalste hakballen en de beste steekpasses. Soms moet je kijken naar degene die dat allemaal mogelijk maakt. Die altijd op de goeie plaats staat. Die het nooit te veel moeite is om er nog een sprintje en een extra tackle uit te gooien. Doe je dat bij Ajax, dan zie je Thulani Serero.

Het was geen liefde op het eerste gezicht. Thulani Serero leek al snel gewogen en te licht bevonden. Toch veroverde hij vorig jaar definitief een plekje in de basis en bovendien in het hart van menig Ajacied. Zeker op zijn nieuwe positie, als verdedigende middenvelder, speelt Serero wekelijks de sterren van de hemel. Hij stofzuigt wat af op het middenveld, maar kan beter voetballen (en pakt minder kaarten) dan bijvoorbeeld Enoh. Serero is snel, technisch en durft (vooruit) te voetballen. Hij jaagt als een gek, draait vrijwel altijd goed en is misschien wel de koning van de interceptie. Nooit lijkt Serero moe, hij gaat langer mee dan een Duracell batterij.

De kritiek op Thulani Serero was altijd dat zijn rendement omhoog moet en die statistiek valt niet te ontkennen. Voor een Ajax-middenvelder scoort Serero inderdaad wat weinig en ook het aantal assists is relatief laag. Toch wil dat niet uiteraard zeggen dat Serero nooit aan de basis van een doelpunt staat. Denk terug aan de historische overwinning op Barcelona vorig seizoen. De eerste goal maakte de kleine Zuid-Afrikaan zelf, maar het gaat me meer om de tweede goal. Voorafgaand aan dat doelpunt onderschept Serero namelijk op knappe wijze een pass van Piqué. Uiteindelijk leidt die interceptie tot de tweede Ajax-goal. Typerend voor het voetbal dat Serero speelt.

Overigens gaf Thulani Serero vorige week zelf aan liever een assist te geven dan zelf te scoren. Waar zie je dat nog? Wat mij betreft is Serero al tijden een van de beteren bij Ajax. Niet om zijn scoringsdrift, maar juist om alles wat komt kijken vóór een doelpunt tot stand komt: inzicht, handelingssnelheid en techniek. Dat was de gasten van ProHulst0sTV ook al opgevallen, zij zetten onderstaande video in elkaar. Kijk en geniet van de kleine grootmeester en de doelpunten die hij door de jaren heen wél maakte.

Ajax nieuws Ajax1.nl