Sana
Tobias Sana

Ik weet het nog goed, het was de zomer van 2012. Daar lag ik, heerlijk op het Turkse strand. Te balen dat ik geen annuleringsverzekering had afgesloten, want het seizoen van Ajax was inmiddels begonnen en volgens de sociale media beschikte Ajax over een nieuwe smaakmaker. Met acties, goals en assists speelde onze nieuwe buitenspeler – die bovendien voor een prikje was overgenomen – de sterren van de hemel. Zijn naam? Tobias Sana. Wie? Inderdaad.

Hij was overgekomen van Göteborg en leek het zoveelste Scandinavische talent waar Ajax nog veel plezier aan zou gaan beleven. Leek, want na zijn droomstart heeft Sana dat niveau nooit meer weten te halen. De linksbuiten, met een kapsel ingewikkelder dan dat van Geert Wilders, kreeg steeds minder speelminuten en verdween uiteindelijk helemaal naar de achtergrond.

Ondanks zijn opvallende haardracht kan Tobias Sana met een gerust hart over straat in Amsterdam. De supporters, die in de zomer van 2012 nog zo lyrisch waren over het talent van Sana, lijken hem compleet te zijn vergeten. Niet geheel onterecht, want Sana heeft zijn voeten nooit meer laten spreken.

Na dit seizoen nog geen minuut te hebben gemaakt in zowel het eerste als het beloftenelftal, verdwijnt Sana nu via de achterdeur. Terug naar thuisland Zweden, waar kampioen Malmö het aandurft hem een vierjarig contract te laten tekenen. Ik had hem een contract voor vier maanden gegeven, aangezien het bij Ajax daarna alleen maar minder werd.

Van die paar maanden waarin Sana zo uitblonk is door de helden van ProHulst0sTV een compilatie gemaakt. Bekijk hem hieronder en denk terug aan de zomer van 2012. Aan de illusie van een nieuwe, geweldige vleugelspeler die het niet kon waarmaken en in het rijtje van de Lukoki’s, De Sa’s en Boerrigters eindigt.

Vanaf vandaag wordt er op Ajax1.nl elke week een speler uitgelicht. Soms door middel van een ode, soms met een knipoog en soms met een kritische kanttekening. Wie zie jij graag eens besproken worden? Reageer hieronder. Ajax nieuws Ajax1.nl