Komende woensdag staat het bekerduel tussen ONS Boso Sneek en Ajax op het programma. Voor veel Ajax-supporters én spelers is het een gewoon bekerduel, maar bij de Friezen zit dat wel degelijk anders. De club in de hoofdklasse zaterdag speelde nog nooit tegen een dusdanig hoog team. “Dit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al 4 weken mee bezig. Hoewel de meesten betaald voetbalervaring hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw”, vertelt trainer Jan Vlap van Sneek.

In de vorige ronde lootte het team al een redelijk grote tegenstander. Tegen Excelsior Rotterdam werd er met 5-4 na strafschoppen gewonnen. Die wedstrijd geeft de club hoop en van een walkover willen ze dan ook niet praten: “We laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.” Inmiddels zijn er al 7500 kaarten verkocht voor ONS – Ajax.

De dag na de wedstrijd van ONS speelt ook een andere grote club in Sneek, namelijk AZ. De Alkmaarders zullen het in de derde bekerronde moeten opnemen tegen SWZ Boso Sneek. Niet alleen voor gezamelijke hoofdsponsor Boso is het een volledige omschakeling, ook voor Wietse de Haan, voozitter van SWZ: “Nu zit ik in het driehoeksoverleg met politie, justitie en de brandweer. Voorheen alleen met een wijkagent. Kortom, dit is écht een unieke ervaring.”