Afgelopen woensdag maakte Ajax de transfer van Christian Kjelder Rasmussen wereldkundig. De Deen is de volgende ontdekking van scout John Steen Olsen en sluit zich komende zomer aan bij Ajax O17. Wij zochten uit wie dit jonge talent is.

Christian Rasmussen werd op 19 januari 2003 geboren in Lyngby en voetbalde in tot ongeveer zijn twaalfde in Birkerød. Een van zijn jeugdtrainers in Birkerød was toen al erg onder de indruk van Rasmussen. Hij vertelde dat het al vanaf de eerste training duidelijk was dat Christian een exceptioneel talent is. Rasmussen werd vervolgens opgepikt door FC Nordsjælland en speelde enkele interlands voor Denemarken O16.

Dit seizoen kwam de rechtsbuiten uit voor de Onder 17 van FC Nordsjælland waar hij lekker op dreef was. In tien wedstrijden scoorde hij negen keer en daarmee is hij topscorer van het elftal. Verder maakte hij zijn debuut voor de O19 en speelde hij zelfs met een wedstrijd met het reserve elftal van Nordsjælland mee.

Michael Pedersen, coach van Denemarken O16, was ook onder de indruk van Kjelder Rasmussen. Aan Tipsbladet vertelde hij het volgende: “Christian Rasmussen is een aanvaller met een sterk linkerbeen en een fantastisch schot. Ook heeft hij een uitstekende visie en ziet hij de dingen op het veld voordat ze gebeuren. Hij is bijna altijd wel betrokken bij doelpunten”

Verder vertelde Pedersen dat Rasmussen niet een ouderwetse rechtsbuiten is: “Christian is geen buitenspeler die buitenom wil gaan. Hij zwerft over het veld en wil de bal tussen de linies aangespeeld krijgen. Op deze manier krijgt hij altijd kansen ook al speelt hij geen perfecte wedstrijd. Hij geeft niet op na een paar foutjes.”

Christian Rasmussen is dus een linksbenige rechtsbuiten. En uit de beelden die we hebben opgevist, blijkt hij inderdaad over een prima schot te bezitten. Zeker zijn goal tegen Haderslev aan het begin van dit seizoen toont de klasse van Rasmussen.

Dat Rasmussen graag over het veld zwerft, wordt ook al snel duidelijk. Bij zijn wedstrijden valt op dat hij zonder bal heel veel naar het midden trekt en ruimte voor de opkomende rechtsachter maakt, zoals hier bij de 0-1. Ook in deze wedstrijd tegen Frankrijk U16, waar Rasmussen de 0-3 maakt, staat hij vaak erg centraal opgesteld.

 

‘Ajax tast diep in de buidel voor Deens talent Rasmussen’