Donderdag 4 april kondigde Ajax de eerste transfer van het komende seizoen aan. Razvan Marin, die al langer in verband met Ajax werd gebracht, stapt deze zomer voor € 12,5 miljoen over van Standard Luik naar Ajax.

Razvan Marin speelde sinds zijn 13e in de Gheorghe Hagi Football Academy van Viitorul Constanta en debuteerde voor het eerste in 2013 tegen Steaua Boekarest. De middenvelder werd in het begin van 2016 pas echt een onbetwiste basisspeler bij de ploeg en vertrok op 20 januari 2017 voor ruim 2 miljoen euro naar Luik. In België wisselde de Roemeense middenvelder in zijn eerste half jaar een basisplek nog wel eens af met een plekje op de bank, maar sinds vorig seizoen is hij echt een vaste kracht geworden in Luik.

Ook in zijn thuisland is de ontwikkeling van Marin niet onopgemerkt gebleven. Zo werd hij, door zijn sterke spel bij Standard, Roemeens voetballer van het jaar in 2018. Daarnaast debuteerde hij in oktober 2016 voor het Roemeens elftal met een doelpunt en een assist tegen Armenië. Momenteel staat de teller op 15 interlands.

Marin is na Cristian Chivu, Nicolae Mitea, Bodan Lobont en George Ogararu de vijfde Roemeense speler in dienst van Ajax. Verder is hij na Miralem Sulejmani en Daley Blind de op twee na duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax.

Als opvolger van Frenkie de Jong is de vergelijking tussen de twee spelers al snel gelegd, maar ondanks dat ze op dezelfde plek spelen, zijn het toch twee andere soort spelers. Oud-PSV’er Marc Degryse omschreef Marin op AD.nl als een speler die het meer van zijn dynamiek moet hebben en veel meters maakt. Volgens de voetbalanalyticus heeft Marin een goede trap in zijn rechterbeen, waarmee hij zeker kan scoren.

Ook oud-Ajacied George Ogararu ziet het wel zitten in zijn landgenoot. Op Ajaxlife.nl omschrijft hij Marin als volgt: “Ik heb hem de afgelopen jaren op meerdere plekken zien spelen, maar vind hem op zijn best als ‘8’. Hij kan afronden, maar ook een goede assist geven. In de nationale ploeg is hij in een 4-2-3-1-systeem een van de twee controlerende verdedigers. Maar ook dan kan hij een assists geven, zoals in de laatste interland tegen Zweden.”

De 22-jarige Marin staat dit seizoen op zes doelpunten en acht assists in 39 wedstrijden. Vorig seizoen haalde hij soortgelijke aantallen toen hij zes keer scoorde en twaalf assists gaf. De Roemeen komt graag mee naar voren in de zestien van de tegenstander, zoals bij deze goal tegen Anderlecht. In zijn speelstijl lijkt hij dus meer op Donny van de Beek dan op Frenkie de Jong.

Daarnaast is Marin ook de man van de standaardsituaties bij Standard. Bij Viitorul liet hij al zien een geweldige vrije trap in de benen te hebben en vorig weekend bleek hij ook vanaf elf meter ontzettend koelbloedig te zijn. Tegen Gent schoot hij zijn ploeg in de laatste minuten op voorsprong met een geweldige penalty.

Marin tekent voor 5 jaar bij Ajax