Jaap Stam vindt de kritiek die Johan Cruijff afgelopen zaterdag in zijn column in De Telegraaf uitte over de trainingswijze van Jong Ajax ongegrond. Samen met Andries Ulderink heeft Stam voor het tweede seizoen Jong Ajax onder zijn hoede. “Ik heb Cruijff de voorbije jaren nog nooit bij een training van Jong Ajax gezien”, vertelt de voormalig verdediger aan Voetbal International. “En zijn pionnen binnen de club ook niet. Hoe weet hij dan waar wij met de talenten aan werken? We zijn juist continu bezig met dergelijke technische aspecten.”

Cruijff schreef in zijn column in De Telegraaf dat de balaannames en de handelingssnelheid van zeker de helft van de eerste elftalspelers ondermaats is: “Een probleem dat om te beginnen bij Jong Ajax moet worden ondervangen. Juist bij deze groep moet je trainers hebben die spelers leren om de aanname efficiënter en in een hoger tempo uit te voeren.”

Stam kan zich in deze kritiek niet vinden: “Cruijff laat kritiek optekenen terwijl hij onze werkwijze niet kent. Hij heeft nooit met mij gesproken over Jong Ajax, terwijl deze ploeg een belangrijke schakel is tussen de opleiding en het eerste elftal. Zoals ik ook nooit ben benaderd door Tscheu La Ling toen die met zijn rapport over Ajax bezig was”, vertelt Stam over de voormalig adviseur van de RvC.

De 67-voudig international is niet blij met de kritiek op zijn team: “Er wordt nu een beeld geschetst alsof in de jeugdopleiding alles perfect gaat en bij de proftak alles waardeloos is. Veel mensen nemen het voor zoete koek aan. We werken bij Jong Ajax vooral met spelers die uit de opleiding doorstromen. Dan zou je net zo makkelijk kritiek kunnen uiten op de wijze waarop dáár wordt getraind. Maar dat gebeurt dus niet.’

Aangezien Stam de ‘nummer veertien’ nog nooit bij een training van zijn team heeft gezien, vindt hij dat Cruijff niet over zijn ploeg kan oordelen. “Ik heb respect voor alles wat Cruijff heeft bereikt in zijn carrière. Maar hij is niet de enige in Nederland met verstand van voetbal. En hij is ook niet de enige die ooit op topniveau heeft gespeeld. Wij werken dagelijks met spelers bij Ajax. Dan kun je volgens mij tot een beter oordeel komen dan wanneer je dat op afstand doet”, besluit hij zijn kritiek.