Jaap Stam haakte af voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Dat was schrikken, want bij Ajax werd hij al de Stamgedroomde opvolger van Frank de Boer genoemd. Stam heeft ‘klaslokaalangst’, zei Co Adriaanse, een van zijn leraren in Zeist. ,,Ik maak mijn keuzes op gevoel”, zegt Stam in het AD.

Stam hoefde nog maar een half jaar in de schoolbanken te zitten maar had er schoon genoeg van. ,,Het viel me steeds zwaarder, ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Nou dan kun je beter stoppen, volgens mij.”

Dat er fel gereageerd werd verbaasde de 42-jarige Stam. ,,Heel raar, die meningen van mensen in de voetballerij die mij niet eens gesproken hebben. Ze kunnen mijn nummer krijgen om me te bellen, doen dat niet en gooien toch dingen over mij de wereld in. Waar slaat dat op? Ik vertrouw op het nuchtere verstand van de mensen, dat ze niet alles geloven.” Namen wil hij niet noemen. ,,Lees de krant, luister op tv, dan hoor je ze.”

Twee maanden geleden meldde Stam zich af in Zeist en nu het bekend is wil hij er wel over praten. ,,Ik ben in alles open, dus ook hierin. Ik heb al mijn hele leven niks met klassikale lessen, schoolbanken, groepsdiscussies, ik voel er me niet prettig bij. In de eerste maanden van de cursus probeerde ik me ertoe te zetten. Bij de cursus TC1 is me dat gelukt, maar wel met een jaar de pest in mijn lijf. Ik heb mezelf toen echt geforceerd. En nu ging het niet.”

Stam hoopt dat hij een aangepaste individuele cursus kan gaan doen. Zo eentje als Clarence Seedorf kreeg, voor wie een cursusleider regelmatig naar Brazilië vloog om hem daar les te geven. Dezelfde Seedorf die Stam naar AC Milan wilde halen om daar assistent te worden.

,,Ik hoop op een oplossing’, zegt Stam. ,,Maar het is bepaald niet zo dat ik over één nacht ijs ben gegaan. Ik heb goed nagedacht en aanvaard de consequenties van deze beslissing. Mijn ambitie is om hoofdtrainer te worden, maar dan wil ik niet eerst hier (een cursus in Zeist, red.) doorheen. Ik wil wel plezier hebben in mijn werk, ook tijdens de voorbereiding op een nieuw diploma. Dat plezier was er totaal niet, eerder het tegendeel, er ontstond tegenzin.”

,,Misschien had ik na het behalen van mijn diploma TC1 meteen door moeten gaan, maar dat mocht niet. Ik moest eerst praktijkervaring opdoen. Dus pas na een hele tijd kon ik weer aan een cursus beginnen. Dat vond ik niks.”

,,Ik ben eerlijk geweest naar de KNVB. Ik heb meteen gevraagd of ik individueel onderricht kon krijgen. Daar denken ze nog over na. Maar ik heb gezegd: als het niet kan, dan is het ook goed. Dan ga ik kijken welke route ik moet bewandelen. Misschien zijn er via het buitenland andere wegen, dat weet ik helemaal niet.”

Stam wil niet ingaan op diagnoses als ‘klaslokaalangst’. ,,Wat een woord. Ik was vroeger ook altijd al moeilijk met school, ik was altijd buiten bezig. Het was niet de angst om binnen te zitten, het was de drang om buiten te zijn. Maar ik wil niet dat dit nu een eigen leven gaat leiden. Ik wil ook niet dat iedereen zich hier nu namens mij druk over gaat maken. Hier komen we wel uit, hoor.”

Maar wat nu dan? Moet Ajax op zoek naar een andere opvolger voor Frank de Boer, als die ooit weg gaat? Stam: ,,Ik wil ooit hoofdtrainer worden. Dat blijft. Ik heb met niemand afspraken over het hoofdtrainerschap gemaakt. Ook niet met Ajax. De opvolging van Frank de Boer heb ik zelf nooit genoemd. Ik ben daar ook niet mee bezig, ik heb het bij Jong Ajax goed naar mijn zin. Er zijn ‘tig’ opties waar ik voor kan gaan. Maar als het blijft zoals het nu is, dan word ik toch gewoon assistent ergens. Ook goed. Ik ben een gevoelsmens. Mijn hele carrière heb ik mijn keuzes op gevoel gemaakt. Ik wil me ook goed voelen bij die keuzes. Slaag ik daar niet in en ga ik balen, dan is dat slecht voor mij, mijn gezin en mijn hele omgeving. En dat is het laatste wat ik wil.” Ajax nieuws Ajax1.nl