Jaap Stam vertrekt na dit seizoen bij Ajax. De trainer is samen met collega Andries Ulderink toe aan een nieuwe uitdaging en wil niet wachten op een eventueel vertrek van Frank de Boer. “Het klopt dat dit misschien wel het lastigste team is om te coachen. Ik ben nu toe aan iets anders. Natuurlijk heb ik erover nagedacht wat er gebeurt als Frank de Boer besluit weg te gaan. Maar ik ga niet zitten afwachten. Daarnaast is het de vraag wat Ajax zelf wil. Alle rollen zijn nu ingevuld en daarom heb ik besloten te vertrekken”, vertelt Stam aan De Telegraaf.

Stam heeft bij Jong Ajax veel kunnen leren. Ook al was het trainen van Jong Ajax niet altijd makkelijk. “Bij Jong Ajax werk ik met jongens die heel veel talent hebben, een groepje daaronder én de afvallers uit de A-selectie. Allemaal verschillende karakters en vaak ook nog eens teleurgestelde spelers. Jong Ajax speelt in de Jupiler League, een profcompetitie, waarin ik de taak had spelers zich te laten ontwikkelen, maar zelf ook resultaat wilde halen. En dat terwijl je eigenlijk nooit met een vast team patronen kunt trainen.”
Stam heeft een hoop geleerd van zijn tijd bij Jong Ajax. “Ik heb veel dingen opgepikt. Ook hoe ik het als hoofdtrainer niet zou doen. Je bent als trainer van Jong Ajax ook afhankelijk van beslissingen van hogerhand.”

Ajax heeft nog wel geprobeerd om het contract van Stam te verlengen. “Ik heb een gesprek met de directie gehad. En men was eigenlijk heel positief. Vandaar de vraag of ik mijn aflopende contract toch wilde verlengen als er niks anders komt. Maar nee, nog een jaar Jong Ajax zie ik niet zitten. Ik heb het bij Ajax goed naar mijn zin, maar wil uiteindelijk een echt eigen team en dingen zelf beslissen. Ik heb dan uiteindelijk twee leuke seizoenen gehad, spelers afgeleverd bij het eerste en daar ben ik trots op.”