Na de training op het bekoorlijke complex van het Cornelia Diamond Golf Resort in Belek heeft de selectie van Ajax een ‘meet & greet’ met vertegenwoordigers van Aegon, de hoofdsponsor die sinds twee jaar ook de markt in Turkije verkent. Ze mogen op de foto met de spelers van Ajax. De populaire Luis Suárez wordt veel gezocht.

,,Il Capitano, mag ik ook?”, roept een vertegenwoordiger in kostuum. Capitano? Zijn ploeggenoten reageren lacherig, pesterig en provocerend naar Suárez. ,,Op de foto, Capitano! Op de foto!”, schreeuwen ze. De Zuid-Amerikaan haalt lachend de schouders op. Capitano? Capitán? Kapitein? Aanvoerder? Nee, niet meer.

In Turkije is het nieuws dat hij geen aanvoerder meer is van Ajax nog niet doorgedrongen. Maar zo te zien zit hij er niet mee. Aanvoerder of niet, Luis gaat op de foto, met alles en iedereen, en showt zijn gulste lach.

Een kleine week geleden maakte trainer Frank de Boer, zelf oud-aanvoerder van Ajax én Oranje, het nieuws bekend: Maarten Stekelenburg is zijn nieuwe aanvoerder. ,,Een goed Nederlands sprekende aanvoerder. Communicatie is erg belangrijk. Hij kan het team van achteruit goed coachen”, aldus De Boer, die vertelde dat Suárez zelf ook al met het idee kwam om de band in te leveren.

,,Er is in 2010 zo veel gebeurd, het lange seizoen met Ajax, het WK in Zuid-Afrika, de geboorte van mijn eerste kind. Ik wil niet meer dat alle ogen op mij zijn gericht”, verklaarde Suárez. En dus is Stekelenburg nu de vaste aanvoerder. ,,Een hele eer”, zo reageerde deze op de website van Sport Promotion, zijn belangenorganisatie.

,,Ik loop natuurlijk al een tijdje rond bij Ajax. Ik denk dat de jonge jongens best wel naar me zullen luisteren als ik iets te melden heb”, aldus de doelverdediger die zich niet ineens anders zal gaan gedragen. ,,Nee, ik ben wie ik ben en doe wat ik doe. Daarin zal die band geen verandering brengen.”

Jaap Stam droeg de aanvoerdersband van Ajax twee seizoenen: 25 duels in 2006/2007 en zes in 2007/ 2008. ,,Het was absoluut niet zo dat ik nu per se aanvoerder moest zijn toen ik bij Ajax kwam. Maar ik was een speler met ervaring, kon de jongeren helpen, dus ik begreep het wel. Het is wel mooi, maar anderzijds moet je ook niet te veel waarde hechten aan zo’n status van aanvoerder. Maldini was dé aanvoerder bij AC Milan, maar buiten het veld liet hij het organiseren aan anderen over”, zegt Stam.

,,Ik kan me de beslissing van Luis overigens wel voorstellen. Even niet de camera’s en de aandacht. Je krijgt er als aanvoerder altijd taken bij en bij Ajax gebeurt er altijd wel iets, dus moet je dan als woordvoerder optreden. Maarten is een goede keuze. Hij heeft veel ervaring, kan als keeper de spelers bereiken, misschien alleen af en en toe een aanvaller niet. Maar hij kan in de rust, of na afloop wel het nodige aangeven. Wat dat betreft is Van der Sar een mooi voorbeeld.”

Bron: AD