Het is nog maar 2 seizoenen geleden dat Ajax tegen Standard Luik speelde. De Belgische club was toen één van de tegenstanders in de groepsfase van het succesvolle Europa League-seizoen.

Oude bekenden?

Hoewel het uitduel met Standard pas anderhalf jaar geleden is, is er sindsdien flink wat verandert. Zo trad Ajax in Luik met onder anderen Mitchell Dijks, Mateo Cassierra en Anwar El Ghazi. Ook bij Standard Luik is er veel veranderd. Van het Belgische elftal zijn Réginal Goreux, Konstantinos Laifis, Edmilson Junior en Orlando Sa nog steeds of weer actief bij de club. Van hen had alleen Laifis afgelopen weekend bij de competitiestart een basisplaats. Tijd om dus weer even kennis te maken met deze ploeg.

Trainer

Michel Preud’homme keerde deze zomer terug als trainer van Standard Luik. Hij volgde Ricardo Sa Pinto op. De Portugees presteerde goed bij Standard, maar lag onder vuur vanwege zijn gedrag. Daarom koos de club ervoor om terug te vallen op Preud’Homme, een oude bekende. Het is de bedoeling dat hij over enkele jaren technisch directeur en vice-voorzitter van de club is. Na zijn komst zette Preud’Homme meteen de toon: gekke rugnummers werden verboden. Spelers met een rugnummer boven de 30, moesten dus een andere keuze maken.

Goed op elkaar ingespeelde achterhoede

De achterhoede van Standard Luik is goed op elkaar ingespeeld. Zo tekenden Collins Fai, Réginal Goreux en Konstantinos Laifis  een nieuw contract bij de club. Ook de rest van de achterhoede speelt al wat langer bij de club. Met name Laifis is een echte sterkhouder en zal voor Klaas Jan Huntelaar en consorten dan ook de grootste horde zijn. Daar tegenover staat wel dat er op de flanken waarschijnlijk ruimte zal liggen voor Dusan Tadic en David Neres. De backs van Standard staan vaak ver naar voren, wat genoeg ruimte op kan leveren voor de buitenspelers van Ajax.

Jong middenveld

Het middenveld van Standard Luik is jong. De verwachting is dat tegen Ajax Uche Agbo (22), Rasvan Marin (22) en Samuel Bastien (21) zullen starten. Ondanks dat hebben alledrie de middenvelder al minimaal 2 volle seizoenen ervaring op het hoogste niveau. Vooral voor Marin is het oppassen geblazen voor Ajax. De Roemeen is creatief en maakt geregeld een goal of pikt een assist mee. Agbo en Bastien daarentegen kunnen nog weleens onstuimig zijn. Ajax kan en moet de slag op het middenveld dus zeker winnen.

Sterke aanvalslinie

Met name de aanvalslinie van Standard Luik is erg sterk en beschikt over veel ervaring. Zo haalde de club Orlando Sa terug na een halfjaar China. De 30-jarige aanvaller was tot nu toe goed voor 30 goals in 62 duels voor Standard. Daarnaast contracteerde de club onlangs Maxime Lestienne, de voormalig speler van PSV. Die ervaring wordt aangevuld door Moussa Djenepo, een 20-jarig talent uit Mali. Vorig jaar kwam hij vanuit zijn geboorteland naar Luik en moest hij het vooral met invalbeurten van hooguit 5 minuten doen. Maar Preud’Homme liet hem in het eerste competitieduel van het seizoen meteen starten en hij beloonde dat vertrouwen meteen. Na 10 minuten maakte Djenepo de openingstreffer. Djenepo is een dynamische speler die graag wat ruimte om zich heen heeft. Hij speelt liever in de spits dan als buitenspeler, al gebruikt Preud’Homme hem nu op die laatste positie.

Formatie

Vorig seizoen werd bij Standard Luik vaak gekozen voor een 4-4-2 formatie. Preud’Homme lijkt dat graag om te willen gooien naar een 4-3-3 formatie, maar dat bleek in het Supercup-duel met Club Brugge nog niet uit te werken zoals hij hoopte. Dat duel ging verloren. Toch hield hij ook in de eerste twee competitieduels vast aan een 4-3-3 formatie met de punt naar achteren. Waarschijnlijk zal dit dan ook in de duels met Ajax het geval zijn.

Preud’Homme werkt aan een aanvallend elftal, waardoor er zeker ruimte zal zijn om te voetballen voor Ajax. We kunnen daardoor een leuke, open wedstrijd verwachten. Waar Ajax wel waakzaam voor moet zijn, zijn de standaardsituaties. Standard  houdt graag een paar spelers weg uit de verdediging, waardoor ze razendsnel kunnen counteren na bijvoorbeeld een corner voor Ajax. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Amsterdammers op die manier een tegengoal krijgen…

Desondanks lijkt Ajax de beste papieren te hebben: de ideeën van Erik ten Hag beginnen langzaam zichtbaar te worden, terwijl Standard Luik onder Preud’Homme nog zoekende is.