Leuk, die drie Amsterdamse goals. Toch was Ajax zonder Maarten Stekelenburg kansloos geweest tegen Anderlecht.

Nog niet zo heel lang geleden worstelde Maarten Stekelenburg met een erfenis. Voor het WK in Zuid-Afrika was hij weliswaar de eerste doelman van het Nederlands elftal, maar de hang naar zijn voorganger was groot. En misschien was dat ook wel begrijpelijk. Edwin van der Sar was uitgegroeid tot een levende legende, bij Manchester United én Oranje.

Het maakte de situatie van Stekelenburg niet eenvoudiger. Het voetbalfeest in Zuid-Afrika was zijn eerste grote toernooi. Maar in elk interview met de doelman van Ajax kwam de naam van zijn voorganger naar voren. Was-ie mooi klaar mee.

Het vertrouwen kwam uit de hoek van de bondscoach. Bert van Marwijk heeft altijd geloofd in de kwaliteiten van Stekelenburg. Ook op het moment dat oefenmeester Marco van Basten in Amsterdam de voorkeur gaf aan Kenneth Vermeer.

De geboren Haarlemmer betaalde Van Marwijk terug tijdens de kwartfinalewedstrijd tegen Brazilië. Hij tikte een subtiel geplaatst schot van Kaká uit de kruising en zette daarmee de eerste streep door de erfenis.

Volgens Stekelenburg heeft het vertrouwen van de bondscoach veel voor zijn ontwikkeling betekend. Het was de basis voor zijn goede prestaties op het WK, zo oordeelde hij. Het is een boodschap die ook Ajax-trainer Frank de Boer moet hebben gehoord. De oud-assistent van Van Marwijk wist niet hoe snel hij Stekelenburg de aanvoerdersband om moest doen, nadat Luis Suárez naar Liverpool vertrok. Nóg meer vertrouwen…

In Brussel toont Stekelenburg opnieuw aan dat Van Marwijk en De Boer de juiste keuzes hebben gemaakt. Europa League-tegenstander Anderlecht troeft Ajax op bijna alle fronten af. Maar het is de 28-jarige doelman die voorkomt dat de Amsterdammers al voor rust tegen een grote achterstand aankijken.

Ogen op de bal

Al binnen tien minuten moet hij reageren op een goede opening van Mbark Boussoufa. De spelmaker van Anderlecht maakt gebruik van de ruimte achter linkervleugelverdediger Daley Blind en stuurt zo Romelu Lukaku ongehinderd richting het doel van Ajax. Omdat Stekelenburg zijn ogen op de bal houdt, blijft de Amsterdammers een vroege achterstand bespaart.

Niet veel later doet zich een vergelijkbare situatie voor. Nu is het Matís Suárez die Blind slacht in zijn rug. Maar opnieuw is het de 28-jarige doelman die redding brengt. En passant haalt Stekelenburg vlak voor rust ook nog een hard schot van Boussoufa uit de bovenhoek.

Omdat Stekelenburg zijn doel schoonhoudt, kan Ajax langzaam groeien in de wedstrijd. Maar tot uitgespeelde kansen komen de bezoekers niet. Toch komen de Amsterdammers op voorsprong. Toby Alderweireld kopt vlak voor rust een hoekschop van Christian Eriksen binnen.

Concentratie

Het is de opmaat voor een mooi Europa League-avondje. Heel even komt de voorsprong van Ajax nog in het gedrang. Na rust maakt Eyong Enoh een onhandige overtreding op Mbark Boussoufa, waarna scheidsrechter Gianluca Rocchi terecht naar de stip wijst. Maar opnieuw brengt Stekelenburg redding. Niet door de bal op katachtige wijze te keren, wel door de concentratie van strafschopnemer Marcin Wasilewski even te verstoren door de bal te verplaatsen. De verdediger schiet uiteindelijk hoog over.

Daarna loopt Ajax via twee effectieve counters uit tot een grote, onverdiende eindstand (0-3), die de terugwedstrijd in Amsterdam tot een formaliteit maakt. Eriksen en Mounir El Hamdaoui zijn de gevierde mensen.

Maar Ajax moet vooral zijn doelman heel erg dankbaar zijn. Want die zette definitief een vette streep door de erfenis van ene Van der Sar.

Bron: De Pers