Maarten Stekelenburg heeft een leuk vooruitzicht als hij volgende week woensdag na de interland tegen Finland weer in Rome landt. Dan krijgt hij eindelijk de sleutels van zijn huis in de hoofdstad van Italië. Sinds de ex-Ajacied vorige maand zijn contract tekende bij AS Roma woont hij in een hotel.

De kamer is zeer luxe en het fraaie stadspark Villa Borghese ligt op steenworpafstand. Maar ideaal is het niet voor iemand die zich zo snel mogelijk op zijn gemak wil voelen in zijn nieuwe omgeving. ,,Het grootste nadeel is dat ik mijn vrouw en die kleine niet om me heen heb”, zegt Stekelenburg vandaag in Sp!ts. ,,Ze zijn wel een keer bij me geweest, maar met zo’n kleine in een hotel is echt niets.’’

Dus moest Stekelenburg zich zonder vrouw Kim en zoontje Sem de afgelopen weken zelf zien te vermaken. ,,Als ik ’s middags terugkwam van de training ging ik eerst even wat eten en een kop koffie drinken. En daarna naar bed, want het was veel te warm om buiten te zitten. Veertig graden! Dan ga ik echt niet aan de rand van het zwembad zitten. Als ik dan weer wakker werd, ging ik socializen. Een beetje bellen en Skypen met die kleine van me.’’

Gebaren
Lesmateriaal om de taal machtig te worden is niet te vinden op zijn hotelkamer. Ook een aanbod van AS Roma om Italiaans te leren sloeg hij af. De doelman van het Nederlands elftal wacht liever totdat hij zijn huis in kan en een privédocent kan inhuren. ,,Als ik de taal via de club ga leren moet dat van het Italiaans, via het Engels naar het Nederlands, dat wil ik niet. Zodra we ons huis kunnen betrekken, ga ik iets regelen via de Nederlandse ambassade. Tot nu toe kom ik bij mijn ploeggenoten al een heel eind met gebaren. Ze vinden het prachtig als ik af en toe Italiaans probeer te praten. Met mijn ex-ploeggenoot Bogdan Lobont en Gabriel Heinze kan ik in het Engels communiceren.’’

Ondanks dat de 28-jarige Haarlemmer tot dusver voornamelijk zijn hotelkamer zag, heeft hij al behoorlijk kunnen genieten van zijn nieuwe leefomgeving. De Romeinse mentaliteit en de kwaliteit van het leven laten zijn ogen glinsteren. ,,Als in Nederland wordt gesproken over de financiële crisis in de wereld doet iedereen zijn deur op slot en wordt er geen euro meer uitgegeven. Maar in Rome hoor ik echt niemand over die crisis praten. Haha nee, dat is niet omdat ik nog geen Italiaans spreek. Maar serieus, ik merk er niets van. Iedereen gaat elke dag uit eten en zit tot ’s avonds laat op een terras. Heerlijk, zeker omdat dat van mei tot en met november mogelijk is.’’

Ook zijn nieuwe tweede huis maakte indruk op Stekelenburg: Stadio Olimpico. ,,Ik kan wel zeggen dat de bezoekjes met de familie naar het Colosseum tot nu toe het mooist waren, maar dat was toch echt mijn eerste wedstrijd in dat stadion. Ongelooflijk. Er wordt vaak gezegd dat de stadions in Italië slechts voor de helft zijn gevuld, maar bij AS Roma zit het gewoon vol hoor. 65.000 man. En dan die Curva Sud waar de fanatieke aanhang zit… Erg indrukwekkend.’’

Beleving
De beleving onder de voetballiefhebbers in Italië is sowieso compleet anders dan die in het nuchtere Nederland, heeft de keeper gemerkt. ,,Dat alleen al maakt de Serie A groter dan de Eredivisie. Ik zal niet zeggen dat we aanbeden worden, maar als voetballer kun je hier niet normaal over straat. Toen bekend werd dat Roma belangstelling voor me had, kreeg ik vragen of het wel een stap vooruit zou zijn. Nou, ik heb nieuws voor je: het ís een stap vooruit.’’

Bij Ajax groeide hij op als meevoetballende keeper en wat dat betreft hoeft hij bij AS Roma weinig concessies te doen. De club speelt al jaren redelijk aanvallend voetbal en de nieuwe trainer Luis Enrique is een groot liefhebber van de Hollandse School. Dus zullen veel aanvallen beginnen met een verzorgde opbouw van achteruit. ,,De manier van spelen is te vergelijken met de Nederlandse filosofie’’, zegt Stekelenburg. ,,En ook de keeperstrainingen zijn niet heel anders dan bij Ajax.’’

Aanvankelijk vond hij het vreemd om dit seizoen naar wedstrijden van zijn oude werkgever te kijken. Inmiddels is dat er wel van af en kan hij genieten van Kenneth Vermeer, die Stekelenburg moet doen vergeten. ,,Of hij ook ooit het Nederlands elftal kan halen? Dat zou heel goed kunnen. Zijn nadeel is dat hij weinig heeft gekeept, omdat hij mij voor zich had. Voor hem is het fantastisch dat ik naar AS Roma ben gegaan, zodat hij nu onder de lat kan staan. Ik heb de wedstrijd tegen Vitesse gezien en ik denk dat Kenneth zich niet druk hoeft te maken over de strijd met Jasper Cillessen. Wat ik wel zonde vind, is dat een van deze twee grote talenten op de bank moet gaan zitten. Qua keeperskwaliteit hebben we sowieso weinig te klagen in Nederland. Kijk maar naar hoe Tim Krul en Michel Vorm het nu in Engeland doen. We hoeven ons weinig zorgen te maken.’’