De dag nadat algemeen directeur Rik van den Boog het advies van Johan Cruijff torpedeerde, kwam op het kunstgrasveld van De Toekomst de absolute prof in Dennis Bergkamp boven. Tijdens de training van de A1 was aan niets te merken dat de topschutter zich mateloos ergerde aan de algemeen directeur van Ajax.

“Ik ben niet boos, maar verbaasd”, zei Bergkamp nadat zijn laatste speler de kleedkamer had opgezocht. “Deze vertraging kan Ajax eigenlijk niet gebruiken. Heel hard gezegd is de club de laatste jaren pure middelmaat. De directie neemt nu genoegen met een 6. De oud-spelers willen er een 8,5 of een 9 van maken, streven naar een topclub. Maar we worden neergezet als een stelletje domme voetballers.”

Bergkamp snapt de vijandige houding van de directeur en zijn commerciële collega Henri van der Aat niet. “Frank de Boer, Wim Jonk en ik hebben onze roem al gehad als spelers, hoeven onze nek niet uit te steken, maar willen de club gewoon graag helpen. Het afbreukrisico nemen we voor lief. Zie het als een gebaar van onze kant om al onze knowhow beschikbaar te stellen aan de club die we liefhebben. En het is niet zo dat we elke week even anderhalf uur langskomen. We willen ons volledig inzetten.” Een werkweek van zestig uur is – gezien het plan – waarschijnlijker dan een van twintig uur.

Willen club niet overnemen’

Dat de ’groep Cruijff’ de volledige regie wil, zoals Van den Boog na het stuklopen van de onderhandelingen meldde, is volgens ‘Dennis the Menace’ bezijden de waarheid. “Het klinkt alsof we de hele club willen overnemen, maar het gaat alleen om het voetbaltechnische gedeelte. Er ligt een goed plan, een heel redelijk verhaal en dat geven ze ook toe. Het gaat ons alleen om de inhoud. En daar hoort een uitvoerende taak bij. Als we daar hulp bij nodig hebben, vragen we die ook. Dat kan aan Frank Rijkaard, Marco van Basten, maar ook aan Van den Boog. Wij hebben geen andere gedachte dan Ajax te helpen.”

En: “Een club runnen is één, maar het technisch gedeelte is heel iets anders. Daar hoort voetbalverstand in te zitten en de laatste jaren is wel duidelijk geworden dat het daaraan bij Ajax ontbreekt. Spelers van de F’jes uiteindelijk laten doorstromen naar het eerste is een heel proces. Waar zijn de eigen jeugdspelers die tussen de twintig en dertig miljoen euro worden verkocht? Die gaan wij weer opleiden. Die jongens hebben de club groot gemaakt en daar moeten we naar terug. Dan komen de successen waar Ajax zo naar snakt vanzelf,” aldus Bergkamp in de Telegraaf.