De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

De pondjes en de kilootjes zitten er bij eenieder weer aan. De goede voornemens zijn door de meesten alweer vergeten. Gelukkig nog maar 50 weken te gaan voordat je weer dezelfde of nieuwe kunt maken. Nog maar drie dagen te gaan en dan staat de Klassieker op het programma en in Rotterdam vragen ze zich nu al af of ze het wel onder de 10 zullen houden. Zal de sportzaak van Mounir El Hamdaoui over 4 dagen nog bestaan? Over 8 dagen weten we of FC Utrecht voor de 2e keer deze competitie te sterk zal zijn voor Ajax of dat we drie punten zijn ingelopen op zowel PSV als Fc Twente, omdat die niet goed uit de winterstop zijn gekomen.

Het is nog maar 40 dagen geleden, dat Martin Jol de sleutels van zijn Mercedes inleverde bij Rik van den Boog. Het is dus nog maar 38 dagen geleden dat AJAX onder leiding van Frank de Boer AC Milan van de mat speelde in hun eigen ‘San Siro’.Maar wat is er veel veranderd in die 38 dagen. ik van den Boog en Uri Coronel hebben al kennis gemaakt met de nieuwe leden van de ledenraad, die de ‘fluwelen revolutie’ vorm gaan geven. Mounir El Hamda’doei’ weet ook weer dat hij gewoon onderdeel van een team is. Natuurlijk mag je eisen dat je met respect behandeld wordt, maar dan dien je ook wederzijds respect te hebben naar je club, trainer en medespelers en daar ontbreekt het nog wel eens aan bij ‘meneer Mounir.’ Er staan bij mij nog beelden en interviews op het netvlies uit zijn periode bij AZ, waar hij de journalist van VI ook niet zo respectvol behandelde, omdat die volgens ‘meneer Mounir’ iets te kritisch was geweest. We zullen maar zeggen dat omgaan met kritiek nu niet het sterkste punt is van hem; je kan de kracht hiervan vergelijken met zijn linkerbeen. Dat moet voldoende, zeggen lijkt mij.

Over 17 dagen weten we of Luis Suarez nog steeds Ajacied is. Wat hij in ieder geval niet meer is, is aanvoerder. Frank de Boer is een jongen uit de Ajax-school, iemand die heeft geleerd dat het voetbal van achteruit begint met een goede opbouw. Het begint bij de keeper met snelle spelhervattingen en met leiding geven aan zijn verdediging. Daarom zijn Stekelenburg en Vertonghen de beoogde aanvoerders, waarbij Stekelenburg de nummer 1 is. Luis Suarez is en blijft een fantastische voetballer met een dito mentaliteit. Martin Jol heeft hem echter zo belangrijk gemaakt en zoveel verantwoordelijkheid gegeven dat dit hem eigenlijk kapot heeft gemaakt toen het even wat minder ging. Luis Suarez leek de overspannenheid nabij, toen zijn scorend vermogen hem in de steek liet. In plaats van hem in bescherming te nemen tegen zichzelf heeft Martin Jol hem gefrustreerd laten staan met het bijtincident als vervelende gevolg.

Martin Jol noemt in een interview met Sierd de Vos van Sport1 de uitspraken van Henk Kesler en Frank de Boer over hem “stijlloos”. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Henk Kesler fan, maar in zijn uitspraken over de normen en waarden van Martin Jol en zijn managers-capaciteiten moet ik hem toch gelijk geven. Martin Jol heeft opzichtig gefaald bij Ajax, door geen contact te hebben met de trainers en begeleiders van de verschillende jeugdteams. Zijn opzichtige koopwoede uit de ‘Raiola’ stal neigt naar maffia-achtige praktijken. De handdoek in de ring gooien als het even tegen zit, getuigt niet van zelfreflectie. Op de vraag van Sierd de Vos hoe het toch kan dat Henk Kesler hem zo voor rotte vis uitmaakt, geeft Martin het volgende antwoord: “Het komt waarschijnlijk omdat ik niet het domste jongetje van de klas was!” Snapt u het? Ik niet. Als Martin Jol zo’n slim jongetje is, dan moet hij toch ook geleerd hebben om eerst in de spiegel te kijken voordat hij ‘stijlloos’ reageert.

Ook het natrappen naar zijn opvolger Frank de Boer, getuigt niet van stijl. Dit geldt ook voor het beweren dat doordat hij is weggegaan anderen er genadig van afkomen. Volgens zijn zeggen had Johan Cruijff niet hem maar anderen op de korrel. Ik ben bang, dat Henk Kesler in het geval Martin Jol gelijk heeft; de man is inderdaad zijn vak onwaardig en heeft geen ‘stijl’.

Het is namelijk ‘stijlloos’ om de club Ajax achter te laten met spelers die niets toe voegen. Het was ‘stijlloos’ om Luis Suarez onder een zodanige druk te laten spelen dat hij bezweek. Het was ‘stijlloos’ om iedereen in dienst te laten spelen van El Hamdaoui en Suarez. Het getuigt niet van veel tactisch inzicht.

Het was ‘stijlloos’ om Ajax te laten spelen in een stijl die niets met Ajax te maken heeft. Frank de Boer heeft namelijk in 38 dagen bewezen, dat er niets ‘loos’ is met onze ‘huisstijl’, die is namelijk zeer stijlvol. Over 120 dagen weten we of hij ook nog steeds succesvol is. 
  

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl