Zowel sportief als financieel lijkt het Ajax momenteel voor de wind te gaan, maar bestuurlijk lijkt het helemaal niet zo rustig te zijn. Althans, zo meent chef voetbal van De Telegraaf Valentijn Driessen. In zijn column schrijft hij maandag zelfs dat er sprake is van een ‘stille revolutie’.

Driessen  schrijft: “Dat het tumult op directieniveau op straat ligt, komt vanwege een misleidend persbericht naar aanleiding van het vertrek van financieel directeur Jeroen Slop. Daarin werd gerept over een ’nieuwe uitdaging’ voor ’de heer Slop’.” Dit zou het resultaat zijn van een hoog opgelopen conflict met operationeel directeur en ‘nieuwkomer’ Rutger Arisz, die de machtsverhoudingen binnen de directie zou willen veranderen.

“Dit was voor Slop de druppel in zijn werkrelatie met Arisz en hij verliet de vergadering met slaande deuren. Directeur Edwin van der Sar legde het conflict voor aan de rvc, die voor zijn lievelingetje Arisz koos”, aldus Driessen. “Op de werkvloer wordt Arisz uitgekotst. Deze voormalige roeier doet alles om in het gevlei bij de rvc te komen. Dat is hem aardig gelukt, al liet Arisz als operationeel directeur enkele zware dossiers te lang voortetteren, zoals de affaire Nouri en de naamgeving van de Johan Cruijff ArenA.”

Volgens Driessen heeft algemeen directeur Van der Sar het nagelaten op te treden tegen Arisz en kunnen ‘bedrijfskundigen’ ten koste van ’voetballers’ hun territorium vergroten. “Dankzij de Fluwelen Revolutie van Cruijff staat Ajax er sportief en financieel inmiddels uitstekend voor, maar ruiken ’buitenstaanders’ zonder voetbalachtergrond als Arisz en president-commissaris Leen Meijaard hun kans de boel naar hun hand te zetten of zelfs over te nemen.”