Het werd in de uitzending van Studio Voetbal weer bewezen dat voetbal een opportunistische sport is. Ajax doet nog altijd mee in de strijd om de titel maar kreeg, terecht of onterecht, weer een lading kritiek over zich heen.

Het kwam voor de analytici als een verrassing. Jan van Halst stond ervan te kijken dat Frank de Boer tevreden was over het spel, ondanks het puntverlies. “Ze speelden toch erg slordig.” Feyenoord-trainer Ronald Koeman trapte ook nog een open deur in. “Je moet dan thuis winnen om in te lopen op PSV.” Ajax en Feyenoord staan nu weer gelijk in puntenaantal. Jan Mulder vindt het mooi om te zien dat de twee grootste clubs van Nederland weer nek aan nek gaan.

Voetbalverslaggever Willem Vissers is van mening dat Ajax zichzelf teveel overschatte. “Het was gemakzuchtig. Ze dachten dat het wel goed zou komen.” Jan Mulder is het daar absoluut niet mee eens. “Ze geloven juist niet in zichzelf. Het is niet overtuigend.” Volgens Koeman is het probleem dat Ajax geen plan B heeft. Ze hebben geen breekijzer die nog iets kan forceren. “Ze kunnen ook niet opportunistisch spelen.”

Ook de kwaliteit van de jeugdspelers kwam weer ter sprake. De analytici vragen zich af of de FC Barcelona-huurling Isaac Cuenca wel nodig is. “Bij de A1 lopen er nog zes rond”, aldus Mulder. Koeman beweert op zijn beurt dat de jeugd van Ajax niet eens ontzettend goed is. In het Oranje -19 speelt geen enkele Ajacied. De eindeloze discussie over wie je nou als jeugdspeler mag beschouwen en wie niet kwam ook weer op gang. “Ajax koopt talent.” Spelers als Viktor Fischer en Christian Eriksen worden zogenaamd niet opgeleid volgens de heren aan tafel. Een inhoudelijke discussie werd het echter niet. De hele discussie over Ajax bleef zondagavond vrij oppervlakkig.