De heren aan tafel bij Studio Voetbal bespraken zondagavond de 2-4 overwinning van Ajax op Willem II. Jack van Gelder kaartte aan dat Ajax nog maar één punt achterstaat op de koplopers. De Amsterdammers zijn weer aangehaakt. Van Gelder had dit niet verwacht.

Over de wedstrijd zelf waren de analytici eensgezind. “Ajax heeft nu veel wedstrijden op rij gewonnen. Vandaag was het wel erg matig. Derk Boerrigter vanaf de rechterkant is ‘killing’ voor het systeem. Alles liep via het middenveld en Boerrigter ging continue de zestien in,” zegt Arno Vermeulen. Jan van Halst liet met beelden van de wedstrijd zien hoeveel Boerrigter naar binnen trekt. Daardoor ontstaat er een gat aan de flank terwijl je van Ajax juist verwacht dat ze het veld breed houden en de buitenspelers op de klassieke manier opzoeken.

Jack van Gelder vindt wel dat Willem II ook zeker moedig gestreden heeft. Ajax had het best moeilijk. Frank de Boer’s tweelingbroer haakte hier op in. “De handelingssnelheid was veel te laag.” Ondanks dat hij vindt dat Willem II goed heeft gevoetbald, plaatst hij wel een kanttekening. Ajax speelde erg matig. “Als je niet op niveau bent of je bent niet scherp, heb je het tegen iedereen moeilijk.” Fysieke duels werden verloren en ballen werden te makkelijk verspeeld.

Van Halst merkt op dat Ajax niet het vermogen heeft om totale controle over een wedstrijd te houden. “Als je ziet waar de tweede goal vandaan komt. Toby Alderweireld had veel sneller moeten handelen en de speler van Willem II buitenspel moeten zetten. Slechts één stapje naar voren,” aldus de kale oud-Ajacied. Over het gebrek aan controle zegt Ronald de Boer dat zijn broer zich daar ook mateloos aan ergert. “Ik denk dat mijn broer daar vreselijk over geïrriteerd is,” besluit hij.