Studio Voetbal stond voor een deel in het teken van het gelijkspel in de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen (1-1). De heren aan tafel focusten vooral op het vertrek van sterkhouders Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Ronald Waterreus had Eriksen bijvoorbeeld liever naar Borussia Dortmund zien vertrekken.

Pierre van Hooijdonk deed ook een duit in het zakje. “Ja, het is een grote aderlating voor Ajax. Het zijn jongens die nu top waren in Nederland. Europees had je ervan kunnen profiteren. Je haalt nooit gelijkwaardige vervangers. Je valt nu terug”, aldus de man die bekend stond om zijn vrije trappen.

De meningen waren verdeeld over de komst van Lerin Duarte. Arno Vermeulen vindt het een prima aankoop. “Duarte is één van de grootste talenten die we in Nederland hebben. Hij heeft veel power.” Wel erkent hij dat Ajax er niet sterker op is geworden. De Amsterdammers zullen het volgens de heren zwaar krijgen in de Champions League. Ajax neemt het dan op tegen FC Barcelona, AC Milan en Celtic. Jan Mulder reageerde hier cynisch op door te stellen dat het Europese avontuur een “verdere uitbreiding van het leerproces” wordt. “Ajax moet zich beperken tot de duels met Celtic en maar hopen dat je derde wordt”, zegt Vermeulen.

Bojan Krkic kreeg het zwaar te verduren. “Ik zie geen prima voetballer”, stelt tafelheer Jack van Gelder. Ook Van Hooijdonk wordt niet vrolijk van de Spanjaard. “Technisch is het allemaal geweldig, maar hij maakt steeds verkeerde keuzes.” Hij doelt daarmee ook op het moment waarbij Bojan geen oog had voor Lasse Schöne. Korte tijd later scoorde Groningen de gelijkmaker. “Ajax had nog mazzel”, beweerde Van Gelder. Hij was ook erg kritisch over Kenneth Vermeer. Volgens hem maakte de Ajax-doelman een geweldige blunder. Waterreus vond dit overdreven. “In wedstrijden heeft hij ook heel sterke momenten. Dit gebeurt wel eens. Soms krijg je heel vervelende ballen op heel vervelende plekken.” Van Hooijdonk diende hem van repliek: “Het kost Ajax gewoon punten. Ik ben benieuwd hoe lang dat doorgaat.”

De transfermarkt is nog één dag geopend. Naar verluidt is Ajax nog bezig met een Nederlandse buitenspeler die in het buitenland speelt. Van Gelder noemde verschillende namen op, onder meer Zakaria Labyad, Ibrahim Afellay, Eljero Elia en Ola John passeerden de revue. Volgens Van Gelder heeft Ajax een persoonlijkheid nodig, iets wat bijvoorbeeld Christian Poulen moet zijn. “In de Champions League kun je hem goed gebruiken, maar tegen verdedigende ploegen niet”, zegt Van Hooijdonk.

En dan komt Vermeulen ineens met een verrassende uitspraak. Het gerucht ging al iets langer rond, maar volgens de Vermeulen heeft Ajax serieus overwogen om Ola Toivonen in te lijven. De speler van PSV, die vorig jaar in de wedstrijd tussen de Eindhovenaren en de Amsterdammers nog diep in de zak van Poulsen zat (en daar ook negentig minuten bivakkeerde), zou een welkome versterking zijn geweest. Uiteindelijk is Ajax nooit concreet geworden voor de Zweed. Toegegeven, Toivonen brengt wel gif, iets wat Ajax nog wel eens mist. Maar soms brengt hij iets te veel gif. In de afgelopen jaren kwam hij nog wel eens negatief in het nieuws na onsportief gedrag.

Wat denken jullie? Hadden jullie Toivonen in een Ajax-shirt willen zien?