Column: Succesvolle deadline-dag Ajax: “PSV beter, wij minder”

Urenlang zaten de supporters van Ajax afgelopen maandag op de F5-knop van hun toetsenbord te drukken, in de hoop dat hun club een spits zou aantrekken. Maar dat gebeurde niet, tot genoegen van directeur Marc Overmars. “Heerlijk, het is ons gelukt. De afgelopen weken hebben we veel gezeur over ons heen gehad, maar met veel moeite hebben we het voor elkaar gekregen om de hand op de knip te houden.”

In een persbericht dat Ajax een dag na het sluiten van de transferperiode spreekt men van een groot succes. “Onze doelstelling om absoluut géén kampioen te worden is een stuk realistischer geworden. PSV werkte voor de winterstop nog niet helemaal mee door punten te laten liggen tegen de kleine ploegen, dus we moesten iets doen.” Toen ze hoorden dat PSV het enkele weken zonder sterkhouder Guardado moest doen, schakelde Overmars meteen door. “Ik heb meteen de telefoon gepakt en ervoor gezorgd dat Marco (van Ginkel, red.) voor een half jaar richting Eindhoven kon. Ik heb drie jaar lang achter hem aangezeten, maar ik moest er nu voor zorgen dat hij niet naar Amsterdam zou komen.”

De uitgesproken doelstelling om absoluut geen kampioen te worden lijkt enigszins opvallend voor een topclub in Nederland. “Als je kampioen wordt plaats je je rechtstreeks voor de Champions League, waardoor je geen kwalificatiewedstrijden hoeft te spelen. Omdat wij ons graag serieus voorbereiden op een nieuw seizoen spelen we liever belangrijke wedstrijden die er toe doen, dan oefenpotjes in de polder.”Het andere nadeel voor Overmars bij een kampioenschap zijn de vele miljoenen die Ajax dan zou mogen bijschrijven. “Als ik alleen aan startgeld al meer dan tien miljoen euro krijg gaan de supporters helemaal zeuren dat ik het moet uitgeven aan nieuwe spelers. Dat eeuwige gezeur om spelers laat ik liever links liggen.”

Dat gezeur liet Overmars in januari ook links liggen en samen met Frank de Boer riep hij continue dat ze pas wat mochten uitgeven als er verkocht zou worden. “Er kwam interesse in Van Rhijn en Serero, maar gelukkig konden we de blessures van Klaassen en Tete gebruiken als excuus om ze niet te verkopen.” Op de slotdag zag Overmars nog wel Lerin Duarte, Yaya Sanogo en John Heitinga vertrekken. “Daar hebben we expres zo lang mogelijk mee gewacht, zodat we niet voldoende tijd hadden om nog de markt op te gaan.” Al met al sprak de technisch directeur, die eerder al bij het televisieprogramma De Tafel van Kees een uitstekende en overtuigende indruk had achter gelaten, van een succesvolle transferperiode. “PSV is beter geworden, terwijl wij er juist op achteruit zijn gegaan. Als alles goed verloopt kunnen ze snel een gat slaan zodat onze achterstand straks niet meer te overbruggen is.” 
Afgelopen zondag zette Ajax in ieder geval een belangrijke stap richting die felbegeerde tweede plaats. “We hadden het nog even benauwd toen we al snel op een 0-2 voorsprong kwamen. Arkadiusz kopte geheel tegen onze verwachting opeens een corner binnen, terwijl Anwar plots een afstandsschot wel binnen de palen kreeg,” aldus een tevreden Frank de Boer na afloop van de wedstrijd in Kerkrade (2-2). “Ik was blij dat Kenny (Tete, red.) nog geblesseerd was, zodat Roda JC veel gevaar kon stichten vanaf de linkerkant bij Ricardo. Toch werd het nog even spannend tot de laatste minuut, maar gelukkig liet Jaïro alsnog zijn mannetje lopen op het belangrijkste moment van de wedstrijd.” 

Keeper Jasper Cillessen zag het allemaal gebeuren in de slotfase. “Ik riep bij die laatste corner nog snel tegen Jaïro dat hij zijn mannetje moest laten lopen, zodat zijn directe tegenstander de bal binnen kon koppen. Die speler had daar nog veel moeite mee, maar gelukkig belandde de bal in de goal en kon ik met veel lichaamsbewegingen nog net doen alsof ik de bal probeerde tegen te houden. Het was het perfecte moment, want na de gelijkmaker hadden we geen tijd meer om alsnog de overwinning te pakken.”

Ajax staat na het puntverlies in Kerkrade één punt achter op concurrent PSV, maar de verwachting is dat de Eindhovenaren de komende weken hun voorsprong gaan uitbreiden om definitief afstand te nemen van de tweede plaats.

Voor meer columns, check De Outsider. Op Twitter te volgen via @DeOutsiderNL.