De wedstrijd tegen SC Heerenveen kent voor Miralem Sulejmani een bijzonder tintje. Twee seizoenen lang stond Micky onder contract bij de Friezen alvorens voor een recordbedrag van 16,25 miljoen euro te verkassen naar Ajax. “Ik heb heel dierbare herinneringen aan de club, ben blij weer in het Abe Lenstra Stadion te spelen, maar alleen de winst telt”, aldus de aanvaller van Ajax in de Telegraaf.

Ook de Serviër heeft gehoord van de meningen van vele zwartkijkers die denken dat Ajax punten laat liggen in Heerenveen en daarmee het kampioenschap weggeeft. Sulejmani gelooft echter in een goede afloop. “Wijweten dat we de kwaliteiten hebben om daar te winnen.” Dat Ajax de laatste weken met enig fortuin zijn wedstrijden winnend weet af te sluiten, wijst volgens Micky er niet op dat de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion wel eens de doodsteek zou kunnen zijn voor de titelaspiraties van de Amsterdammers. “Dat we de laatste weken niet zo goed spelen als bijvoorbeeld tegen AC Milan kun je negatief en positief uitleggen. Natuurlijk kun je denken dat we in deze vorm niet van Heerenveen winnen. Ik draai het liever om. Je kunt niet een heel seizoen goed spelen. Maar als je ook – zoals tegen FC Groningen, Heracles, NEC en Excelsior – ook de slechte wedstrijden wint, doe je gewoon mee. En dan kan het alleen nog maar beter gaan.” 

Waar FC Twente in de bloedstollende eindfase van de competitie een mental coach in arm heeft genomen om vertrouwen op te doen, heeft Ajax dergelijke hulp niet nodig naar de mening van de rappe Ajacied. “Wij hebben Frank de Boer”, lacht Miralem Sulejmani als hem de vraag wordt voorgelegd. “Hij heeft een grote carrière gehad, weet met spelers om te gaan, motiveert, maakt ons beter en geeft ons het geloof dat we de titel gaan halen”. Dat Sulejmani blij is met Frank de Boer als trainer was al langer bekend. Micky ziet hem als hoofdverantwoordelijke voor zijn wederopstanding bij de Amsterdamse club. Vooral het vertrouwen dat de Ajax-trainer heeft in zijn pupil is erg belangrijk voor de Servische voetballer. “Aan het begin van het seizoen zou ik onder Martin Jol worden verhuurd aan West Ham United, maar die deal ketste door de Engelse regelgeving af. Vitesse was ook een optie. Uiteindelijk zag ik dat zelf niet zitten. Gelukkig maar. Op zijn eerste werkdag zei ‘mister’ De Boer dat hij me kende uit mijn Heerenveen-tijd, dat hij wist dat ik dat niveau weer kon halen en hij er alles aan zou doen om me weer op dat level te krijgen. Samen met Hennie Spijkerman en Danny Blind investeert hij heel veel tijd in me.” 

Dat Ajax twee wedstrijden voor het einde van de Eredivisie de kans op het kampioenschap in eigen handen heeft, komt ook voor Sulejmani als een verrassing. Maar ook hier is de rol van De Boer niet te onderschatten. “Ik dacht dat het vertrek van Luis Suarez en Urby Emanuelson het einde van de kampioensrace betekende, maar door de aangehaalde discipline op trainingen en in wedstrijden doen we nog mee. In de groep spreken we veel over de titel. Maar alleen praten is niet genoeg. Op het veld moeten we laten zien dat we die schaal écht willen. We hebben de goede afloop in eigen hand. En als we die twee wedstrijden niet winnen, kunnen we niemand anders dan onszelf de schuld geven.”

En wat wil Miralem Sulejmani toch graag kampioen worden met Ajax. “Begin juni stapt mijn zus Mirela in Belgrado in het huwelijksbootje. Wat zou het fantastisch zijn als ik daar zou staan als een trotse broer én als kampioen van Nederland.