Ajax opende het nieuwe seizoen in volle vaart tegen De Graafschap (1-4). Vooral met dank aan een Servische brommer die op topsnelheid lag.

 

Voor wie de ontstaansgeschiedenis van Miralem Sulejmani bij Ajax kent, is het moeilijk voor te stellen hoe de aanvaller de zomer is doorgekomen. Hij vertelt het zelf, zonder een spier in zijn gezicht te vertrekken. ‘Ik heb een streng trainingsregime afgewerkt. Ik heb gelopen, gefietst en gezwommen om fit te worden. Ik wil mezelf dit keer een heel seizoen laten zien en vooral klaar zijn voor de Champions League. Dat is belangrijk, ik wil niet meer achter de feiten aanlopen’, aldus Sulejmani tegenover De Pers.

Dat vonden ze bij Ajax al twee jaar. Toen Rik van den Boog nog de directeur in de Arena was, voerde hij de druk op de toenmalige trainer Martin Jol op. De coach weigerde het Servische probleemkind op te stellen, vanwege zijn conditieachterstand en zijn gebrek aan discipline. Een simpele duurloop was al te veel voor Sulejmani en bij de technische leiding kwamen er bijna elke week wel berichten vanuit het Amsterdamse nachtleven binnen dat Sulejmani de lampen in de discotheken weer had uitgedaan. ‘Het is niks en het wordt ook nooit meer wat’, zei Jol. Van den Boog probeerde echter Sulejmani de basis in te praten, want de miljoenen die Ajax voor hem had uitgetrokken verdampten in het tempo van de Amerikaanse kredietcrisis.

Pas onder Frank de Boer lijkt het miljoenenkind langzaam zijn belofte in te lossen. De nieuwe coach prikkelt zijn Servische aanvaller door hem soms een dvd van zijn eigen acties mee te geven om hem te laten beseffen hoe snel en gevaarlijk hij kan zijn. ‘Ik vraag hem soms of hij op de brommer is’, vertelde De Boer eerder. ‘Alleen vind ik het jammer dat hij die brommer maar twee of drie keer in een wedstrijd start. Hij moet dat veel vaker en op het juiste moment doen.’

Buitenom en binnendoor
Uitgerekend in de Achterhoek trapte Sulejmani zijn brommer vanaf de eerste minuut aan en leek hij weer een beetje op de speler die Marco van Basten zo gek kreeg om er zeventien miljoen euro voor uit te trekken. Al na zestig seconden stoof Sulejmani op De Vijverberg op doelman Joost Terol af. Die kon toen nog redden, maar moest een kwartier later lijdzaam toezien hoe Sulejmani een fout van hem afstrafte en daarmee de voorsprong van de thuisploeg (goal Ted van de Pavert) ongedaan maakte.

In het restant van het duel bleef Sulejmani de gevaarlijkste Ajax-aanvaller. Hij dribbelde buitenom en binnendoor, sneed dwars door de verdedigingslinie van De Graafschap, zette de aanval op waarin Derk Boerrigter de landskampioen op voorsprong bracht en deed na ruim een uur spelen de wedstrijd zelf op slot toen hij weer gebruik maakte van zijn snelheid: 1-3. Drie minuten later bepaalde Theo Janssen via een vrije trap de eindstand op 1-4.

Voor Sulejmani, die in oktober vader wordt, een seizoensopening waaraan hij had gedacht toen hij in de Servische meren zijn baantjes aan het trekken was en in de bergen op de mountainbike had gezeten. ‘Maar dit is slechts het begin. Straks komt de Champions League en dáár moet ik het ook laten zien.’ Het zal ook de hoogste tijd worden.