© Proshots

Supportersgroep VAK410 heeft besloten om na vijftien jaar te stoppen als aparte groep. Dit meldde 410 gisteravond zelf op de website. Volgend seizoen zal men samen met de F-Side sfeeracties gaan voeren. Zo gaan onder andere de geluidsinstallatie en het podium mee naar beneden.

Het besluit om te stoppen komt vooral door het besluit van Ajax om 410 naar beneden te verhuizen. De club wil namelijk achter het doel weer staantribunes invoeren. Verder had de verhuizing ook te maken met enkele veiligheidssituaties. Voor het sfeervak kwam dit hard aan. Vooral omdat het de vertrouwde plek in moest gaan ruilen. “De afgelopen twee jaar werden op vele fronten de regels strakker aangehaald en de lege plekken door opzeggingen of stadionverboden werden niet meer opgevuld door Ajax. Hierdoor werd het vak leger wat uiteraard weerslag had op de sfeer. Toch beleefden wij nog een prachtig hoogtepunt met de 15 jaar actie”, valt er op de officiële website te lezen.

“Met de verhuizing naar Zuid 1 kwam er echter voor ons een hele belangrijke vraag om te beantwoorden. Kan VAK410 nog zichzelf zijn op een tribune van 4500 man? Na lang wikken en wegen en het voeren van vele gesprekken met elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat dit voor ons niet mogelijk is. Het unieke karakter wat VAK410 eigen was zal in onze ogen verdwijnen en dus hebben wij besloten om te stoppen met VAK410 als supportersgroep. Met het verdwijnen van VAK410 zal er ruimte komen op Zuid 1 om initiatieven op te starten. Wij zijn ervan overtuigd dat de sfeer, zoals wij die jaren gecreëerd hebben, zal blijven voortbestaan op Zuid 1. Samen met de F-Side zullen er acties komen en ook het podium en geluidsinstallatie zullen naar beneden gaan komend seizoen. Een club als Ajax hoort gewoon een fanatieke tribune te hebben en daar gaan we samen voor zorgen.”

“Voor ons als groep rest het terugkijken op 15 prachtige jaren die voor velen het hoogtepunt waren in hun supportersleven. Voor anderen zal het de start voor nieuwe ervaringen op supportersgebied zijn. Wij willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan VAK410, van de F-Side generatie tot de huidige groep. Een ding is voor ons echter zeker. Begonnen als een klein groepje eigenzinnige supporters op Noord naar een grote bekende groep met een eigen karakter op Zuid. Wij zullen altijd dat vreemde groepje in de hoek van het stadion blijven.”