Om een einde te maken aan de beschamende bestuurlijke chaos bij Ajax moet de bezem rigoureus door de club. Dat is de stellige overtuiging van Ruud Suurendonk (68). Als voetballer maakte de Amsterdammer vooral furore met zijn hattrick in de Europacupwedstrijd in 1970 tegen Napoli (4-0).

De bestuursraad gaat de huidige ledenraad en het bestuur vervangen en wordt verantwoordelijk voor de benoeming van en het opzeggen van het vertrouwen in de raad van commissarissen. Een orgaan met een belangrijke taak, maar toch heeft Suurendonk besloten er geen zitting in te nemen aldus De Telegraaf.

“Ik heb de boot afgehouden vanwege het verleden en de houding van de andere kandidaten. Daar ben ik van geschrokken.” Het advies van de Amsterdammer voor de ledenvergadering van donderdag: maak schoon schip. “Stop bij Ajax met elkaar banen toespelen. Alleen met kandidaten die er blanco instappen, kan het onderlinge wantrouwen worden gestopt. We moeten opnieuw beginnen.”

De jeugdtrainer van Hercules Zaandam, die in zijn werkzame leven onder meer vestigingsmanager was bij Wastora, voor Kwantum Hallen vijftig sportzaken opzette en zelf twee sportwinkels runde, is hard in zijn oordeel. “Ik had de angst om tussen de andere beoogde bestuursraadsleden Hennie Henrichs, Hein Blocks en Cees Vervoorn te worden vermorzeld en als voormalige voetballer de Johan Cruijff van de bestuursraad te worden. Op het moment dat ik bedankte, waren Tonny Bruins Slot en Dick Schoenaker nog niet naar voren geschoven en leek een meerderheid van de te vormen bestuursraad met Steven ten Have, Paul Römer, Edgar Davids en Marjan Olfers te sympathiseren.”