Ajax mag mogelijk toch uitsupporters meenemen naar de wedstrijd tegen FC Utrecht. De Supportersvereniging Ajax (SVA) probeert dit aan de hand van een kort geding voor elkaar te krijgen.

Vorig seizoen klonken er tijdens FC Utrecht-Ajax antisemitische spreekkoren uit het thuisvak. Als straf moet de Bunnikside nu leeg blijven tijdens de eerstvolgende Eredivisiewedstrijd tegen Ajax, die gepland staat op zondag 13 december. Na de uitgesproken straf besloot de Utrechtse burgemeester Van Zanen afgelopen maand om de aanwezigheid van de uitsupporters te verbieden, omdat hij hun veiligheid niet kon garanderen.

Thomas van Vugt, advocaat van de SVA, ziet juridisch mogelijkheden om een kort geding aan te spannen. “In de vergunning staat dat de burgemeester heeft besloten geen Ajax-fans toe te laten, omdat in het verleden relletjes zijn ontstaan buiten het stadion. Maar dat is geen reden om Ajax-fans uit het stadion te weren, want daarover schrijft de burgemeester niets. In het stadion is de afgelopen jaren niets gebeurd”, laat Van Vugt weten aan het AD.

Ook SVA Voorzitter Daniël Dekker hoopt met een kort geding er alsnog voor te zorgen dat er uitsupporters aanwezig kunnen zijn in Utrecht. “Een kort geding is zeker een optie, want het is natuurlijk vreemd dat Ajax-fans niet naar de wedstrijd mogen, terwijl de KNVB een straf heeft opgelegd aan FC Utrecht. Als supporters dit zomaar laten gebeuren, gaat daar een gevaarlijke werking van uit. Daarom zou een uitspraak van de rechter goed zijn. De mensen die gestraft zijn zitten in het stadion, terwijl wij niet welkom zijn. Dat is niet goed.”

Volgende week wordt duidelijk of de SVA ook daadwerkelijk een kort geding gaat aanspannen.