© Proshots

Ajax heeft een zware periode achter de rug. Naast het overlijden van de clubiconen Johan Cruijff en Piet Keizer zakte een maand geleden Abdelhak Nouri plotseling op het veld in elkaar. Sjaak Swart zag Appie dagelijks op De Toekomst. “Ik zat gelukkig niet te kijken toen hij in elkaar stortte. Dat jongetje was zo fit. Je gaat zoeken naar oorzaken. Appie had een maand ramadan achter de rug, dan ben je leeg. Ze speelden in de bloedhitte. Hij was drie dagen geblesseerd en heeft misschien medicijnen genomen. Ik zou zo graag weten hoe het is gekomen. Ze waren er snel bij om hem te reanimeren”, vertelt Mister Ajax in gesprek met Helden Online.

“Ik heb de afgelopen weken een paar keer zo hard om hem gehuild. Hij is zo’n fijn joch, altijd vriendelijk, kwam na de training altijd even een babbeltje maken”, verzucht Swart. “Ik keek vorig seizoen graag naar het tweede. Dan sprak ik hem even voor de wedstrijd en zei: ‘Je laat wel iets zien, hè, want we komen mede voor jou.’ Moest hij lachen. Kwam hij na afloop nog even bij me zitten en kroop hij bijna bij me op schoot.”

Swart had niet alleen op De Toekomst veel contact met het talent, maar ook daarbuiten en dat komt doordat hij de begeleider is van Donny van de Beek, de boezemvriend van Appie. “Omdat ik Donny van de Beek begeleid en Donny en Appie altijd samen waren, had ik helemaal veel contact met hem. Het ging een paar jaar geleden heel slecht met Rody, het broertje van Donny. Hij moest worden geopereerd. Droeg Nouri kort na de operatie het shirt van Rody onder zijn shirt. Dat is Appie. Donny sliep ook wel bij hem thuis als het zo uitkwam. Nu loopt Donny met het shirt van Nouri onder zijn shirt… Hij is ook een paar keer bij hem in het ziekenhuis geweest. De vader van Appie is ook zo’n lieve man. Laten we alleen maar hopen. Het enige dat de spelers dit seizoen voor Nouri kunnen doen, is kampioen worden. Voor hem. Ongelooflijk wat hij teweeg heeft gebracht. Ik zie hem steeds voor me, zo’n geinig ventje. Hij was ongelooflijk goed.”