© Proshots

Ajax heeft afgelopen dinsdag de transfer van Dusan Tadic afgerond. De komst van de Serviër is verrassend te noemen aangezien hij hoog op het verlanglijstje stond van meerdere clubs. Toch koos Tadic voor Ajax met een reden.

“Het was voor mij een moeilijke keuze, maar ik heb voor Ajax gekozen omdat ze bij de beste twintig clubs van de wereld horen. Het was altijd een droom om voor Ajax te spelen. De club heeft geweldige fans, grote legendes, grote historie en een mooie spelopvatting”, vertelt Tadic tijdens zijn eerste interview voor Ajax TV. 

De serviër kijkt uit naar zijn avontuur in Amsterdam, waar de van Southampton afkomstige aanvallende middenvelder twee oude bekenden uit zijn tijd bij FC Groningen en FC Twente tegenkomt. De aanwezigheid van Alfred Schreuder en Henk Veldmate is van grote invloed geweest op de keuze van Tadic voor Ajax. “Ik wil Overmars, Slop, Veldmate, Schreuder en Ten Hag bedanken. Zij hebben er met iedereen binnen Ajax alles aan gedaan om mij hierheen te halen. Ik heb meerdere opties kregen om te tekenen in verschillende landen. Ook uit de Premier League heb ik aanbiedingen gehad. Maar de keuze voor Ajax vond ik de beste voor mij en mijn carrière. Ik luister altijd naar mijn hart als ik keuzes moet maken.”

Toen Tadic nog bij FC Groningen en FC Twente speelde had Ajax al belangstelling in de Serviër. “Er waren zelfs wat aanbiedingen gedaan. Een jaar of twee geleden hebben we gesproken over de mogelijkheden en nu is het zo ver.” Over Ajax-trainer Erik ten Hag heeft Tadic veel verwachtingen. “Hij wil graag met de bal spelen en dominant spel laten zien. Ik denk dat wij een goede band zullen hebben en die heb ik natuurlijk ook met Schreuder. Ze hebben een goede visie op het voetbal en samen moeten we Ajax kampioen gaan maken.”

Ze verwachten veel van Tadic, niet alleen op het veld, maar er ook buiten. “Ze verwachten dat ik een leider op het veld en in de kleedkamer ben. Dat willen ze op basis van mijn kwaliteiten, mijn ervaring en professionele houding.” Tadic kan op meerdere posities uit de voet, maar een voorkeur heeft hij niet. “Ik denk niet dat dat belangrijk is. Ik speel graag op ‘tien’, linksbuiten of rechtsbuiten. Ik wil graag spelen waar we de bal hebben.

Tadic is er gewoon bij als Ajax op 25 juli het eerste duel van de tweeluik tegen Sturm Graz speelt. “Ik ga op vakantie tot 20 juli. Dan kom ik terug voor de wedstrijd, want die is erg belangrijk voor ons. Eerst vakantie vieren, want ik heb een zwaar seizoen gehad in de Premier League, zonder winterstop en daarna ook het WK.”

Officieel: Ajax stunt en haalt Tadic binnen voor 11,4 miljoen