Dusan Tadic ergert zich rot aan de kunstgrasvelden in de Eredivisie. In aanloop naar de wedstrijd tegen Real Madrid ondervond de Serviër fysieke klachten na de wedstrijd tegen Heracles in Almelo. Tadic vindt dan ook dat de KNVB topclubs voorafgaand aan Europese duels niet op kunstgras moet laten spelen.

“Laat Nederlandse clubs vlak voor Champions League-duels niet op kunstgras spelen”, zegt Tadic tegen De Telegraaf, na de overwinning op NAC Breda (5-0). “We moeten Nederland blijdschap en punten bezorgen. En het maakt dan niet uit of het Ajax, PSV of Feyenoord betreft. Na Heracles-uit, in de aanloop naar Real Madrid-thuis moest ik drie of vier dagen herstellen. Ik voelde mijn rug, nek, bilspieren, bovenbeen, lies, knieën en enkels.”

Volgens de 30-jarige aanvaller hadden de klachten niets met zijn leeftijd te maken. “Ik voel me heel fit voor mijn leeftijd, maar na de wedstrijden op kunstgras voel ik me slecht, heb ik extra hersteltijd nodig. Op gewoon gras kan ik elke dag voetballen en dan is er geen enkel probleem.”

“Ik haat kunstgras echt”, vervolgt Tadic. “Als ik het heel hard moet zeggen: het is echt een schande voor de Eredivisie. We hebben een mooie competitie, in mooie stadions met mooie velden, maar zes ploegen spelen op kunstgras. In mijn ogen is dat echt niet mogelijk. Als je als competitie wilt groeien, moet dit echt veranderen.”

In Engeland kwam de 61-voudig international in zijn tijd bij Southampton nooit een kunstgrasmat tegen en hij denkt dan ook dat het voor de ontwikkeling van jonge spelers noodzakelijk is de plastic ondergrond te verbannen. “Omdat op artificial grass een heel ander spelletje wordt gespeeld dan op gewoon gras. En in alle topcompetities wordt op gewoon gras gevoetbald.”