Het was de middag van de twee Denen, moge dat duidelijk zijn. De een moest alles draaiende houden op het middenveld, de ander debuteerde met een optreden zoals wij Ajacieden van een linksback verwachten. Het gaat hier natuurlijk over Eriksen en Boilesen. Beiden leverden ze een assist af en met hun optreden viel het matige spel van Ajax minder op.

De twee spelers kennen veel gelijkenissen. Beiden komen ze op jonge leeftijd naar Ajax, beginnen in de A-jeugd en debuteren ze meer dan redelijk in het eerste elftal. Daarnaast spreken ze fantastisch Nederlands, zoals het de Denen eigen is. Heerlijk is ook die bescheidenheid, in plaats van de Amsterdamse arrogantie.

Dankzij het optreden van Eriksen en Boilesen vielen de gebreken van Ajax minder op. Enoh speelde een zeer matige wedstrijd, El Hamdaoui was ongelukkig en De Jong viel buiten zijn goal niet op. Maar op het middenveld pakte Eriksen alles op, hij liep ruimtes dicht, gaf passes en had een mooi overzicht. Boilesen deed aan Van der Wiel in vorm denken. Verdedigend stond hij aardig zijn mannetje, aanvallend maakte hij mooie acties over de flank. Naar mijn mening terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’.

We moeten niet vergeten dat dit slechts een wedstrijd tegen, met alle respect, Heracles was. Groningen volgende week zal moeilijker worden. Hopelijk krijgen de Denen dan wat meer assistentie van een team, maar ook van het publiek, want jezus wat is het erg als je eigen spelers uitfluit. Ik herinner me een mooie uitspraak van collega Bram Steenbeek: ”Één Deen maakt nog geen zomer.” Nou, twee Denen ook nog niet. Het zal echt beter moeten, willen we nog omhoog kunnen kijken.

Dennis Kas