© Proshots

Thulani Serero zette met een handtekening bij Vitesse, definitief een punt achter zijn avontuur bij Ajax. De Zuid-Afrikaan, transfervrij als gevolg van een aflopend contract, was het afgelopen seizoen alleen welkom bij Jong Ajax. Tegenover De Gelderlander spreekt de middenvelder zijn teleurstelling hierover uit: “De laatste seizoenen kwam ik niet voor in de plannen van de trainers. Dat is nooit uitgelegd, maar gewoon meegedeeld door directeur Marc Overmars. Zo gaat dat.”

In Amsterdam kende Serero, die overkwam van Ajax Cape Town, een moeizame start. In zijn eerste twee seizoenen kwam hij slechts tot zestien wedstrijden. Pas in zijn derde seizoen leek hij definitief door te breken. Onder Frank de Boer kreeg hij een basisplaats, wat resulteerde in 29 Eredivisie-wedstrijden, een kampioenschap én de eerste treffer van Ajax in een 2-1 overwinning tegen FC Barcelona. Ook het seizoen erna was goed, maar in 2015-2016 begon het aantal speelminuten af te nemen.

Onder Peter Bosz kwam de international niet meer tot spelen toe. Al voor de komst van de nieuwe trainer werd bekend dat Serero niet meer welkom was bij het eerste elftal. De reden? Een aflopend contract. “Tegenslag doet pijn, maar ik heb me daardoor nooit uit het veld laten slaan.” De speler liet zich dan ook nauwelijks negatief over Ajax horen in de media. “Ik weet wat overleven is en ik had al die tijd mijn passie: voetbal. Als ik op het veld sta, heb ik altijd plezier.”