Ajax kan na vanmiddag officieel geen kampioen meer worden. De Amsterdammers verloren met 3-0 van PSV door doelpunten van Pereiro, Luuk de Jong en Bergwijn, waardoor de Eindhovenaren niet meer in te halen zijn. Daarnaast ontvingen zowel Siem de Jong als Tagliafico aan het eind van de wedstrijd een rode kaart.

Sterke openingsfase

Het kolkende Philips stadion leek het elftal van Ten Hag in de openingsfase weinig te doen. Ajax was de eerste twintig minuten de bovenliggende partij en drukte PSV terug op eigen speelhelft. De Amsterdammers creëerden in de tweede minuut al de eerste kans. De uitploeg kwam er snel uit met Schöne. De bal kwam via Neres bij Van de Beek terecht, maar het lukte de middenvelder niet op doel te schieten. Vier minuten later kreeg Ajax opnieuw een kans, nu via Huntelaar. Een counter van Ajax kwam via Neres bij de spits terecht, maar hij zag zijn schot geblokt worden.

Grip kwijt

Geheel tegen de verhouding in opende PSV in de drieëntwintigste minuut de score. De Eindhovense ploeg veroverde de bal door een fout in de Ajax-verdediging. Van Ginkel ging er met de bal vandoor en gaf deze aan Lozano. De buitenspeler schoot op doel, de bal werd van de lijn gehaald, maar Pereiro wist de bal vervolgens wel het doel in te krijgen. Ajax was na het doelpunt de weg kwijt. Van de grip die de Amsterdammers in de eerste drieëntwintig minuten hadden, was niets meer te bekennen. PSV kreeg daardoor steeds meer ruimte om te voetballen. In de achtendertigste minuut was het voor de tweede keer raak. Brenet legde de bal vanaf de zijkant op het hoofd van Luuk de Jong, die de bal langs Onana kopte.

Aanvallende wissel

Ten Hag greep na rust in. De trainer, die in de winterstop overkwam van FC Utrecht, haalde verdediger Wöber naar de kant. Siem de Jong kwam in het elftal, waardoor Ajax met drie verdedigers ging spelen. Met de wissel kreeg Ajax wat meer grip op het middenveld. Het vierkoppig middenveld veroverde in de eerste tien minuten de bal steeds snel terug, waardoor het hoog druk kon blijven zetten. De verandering van speelwijze leidde echter niet tot grote kansen.

Nekslag

PSV herhaalde wat het in de eerste helft ook al deed. De eerste echte kans van de Eindhovenaren was namelijk direct raak. Bergwijn kreeg de bal voor zijn voeten en schoot van afstand op het doel van Onana, die de bal niet voldoende kon tegenhouden: 3-0. Het was de definitieve nekslag voor Ajax. Het team was het geloof kwijt en wist vrijwel geen kans meer te creëren. Cocu spijkerde in de zeventigste minuut de verdediging van PSV verder dicht door aanvaller Bergwijn naar de kant te halen voor verdediger Luckassen. Nadat Tagliafico in de tachtigste minuut zijn tweede gele kaart ontving en Siem de Jong drie minuten later direct rood kreeg, was het definitief klaar.